OGLASILA SE SPC povodom Kurtijeve molbe da poseti Visoke Dečane! NEĆE mu se svideti
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

odgovor

OGLASILA SE SPC povodom Kurtijeve molbe da poseti Visoke Dečane! NEĆE mu se svideti

Eparhija raško-prizrenska smatra da je u ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno bespredmetno

Objavljeno:

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da su prištinske institucije dužne da u potpunosti ispune odluku ustavnog suda iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine ako žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je takav stav iznela povodom pisma koje je premijer lažne države Aljbin Kurti uputio srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

- Ta odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz Kurtijeve vlade javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama - navedeno je u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska smatra da je u ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno bespredmetno.

(Espreso/Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.