Provokacija Prištine u vezi s mogućim nastavkom dijaloga: To je možda dogovor sa Beogradom ne s nama
Priština, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

NASTAVAK DIJALOGA

Provokacija Prištine u vezi s mogućim nastavkom dijaloga: To je možda dogovor sa Beogradom ne s nama

Dodao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sutra putuje u Brisel sa potpredsednicima vlade Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, na bilateralne sastanke s čelnicima institucija EU

Objavljeno:

Portparol Vlade u Prištini Perparim Krieziu, povodom izjave evropskog komesara za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepa Borelja da očekuje novu rundu dijaloga Beograda i Prištine 11. maja, saopštio je da u kabinet premijera nije stigao nikakav poziv.

Dodao je da je to možda bila ideja ili dogovor sa Beogradom, ali ne i sa Prištinom.

- Kabinet premijera nije dobio poziv ili obaveštenje o sastanaku 11. maja. Možda je to bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama - objavio je Krieziu na Fejsbuku.

Dodao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sutra putuje u Brisel sa potpredsednicima vlade Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, na bilateralne sastanke s čelnicima institucija EU.

Datumi, mesta i dnevni red sastanaka imaju značenje i primenu kada se dogovorimo, a ne kada se jednostrano nameću - poručio je Krieziu.

Ranije danas Borelj je, posle sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao da je nastavak dijaloga moguć 11. maja.

Poručio je da je Beograd uvek posvećen dijalogu i povratku za pregovarački sto, ali je neophodno da obe strane poštuju potpisane sporazume.

- Važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, ali ono što je naš zahtev jeste da se ispuni sve što je potpisano. Moramo razgovarati o važnim rešenjima, o kompromisu i miru. Bavimo se ozbiljno vladavinom prava. Mnoge stvari možemo da umirimo. Verujem da će naš trud i angažman biti nagrađen krajem jula od strane Evropske komisije. Jednim potezom, nadam se da možemo otvoriti više poglavlja. Posvećeni smo i mislim da možemo mnogo toga da uradimo.

Ako se Kurti pojavi na tom sastanku, predsednik je rekao da treba ići polako i ne očekivati da će se nešto promeniti posle samo jednog susreta, kao i da je jedino rešenje da se razgovara.

Bonus video:

02:55

PRITISAK DA SE PRIZNA KOSOVO I PRIKLONI ZAPADNIM VREDNOSTIMA: Šta Srbija može da očekuje od Bajdenove vlasti (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.