Đukanović: Bitka za Kosovo davno izgubljena!
Foto: Profimedia

Premijer Crne Gore ocenio

Đukanović: Bitka za Kosovo davno izgubljena!

Đukanović je, govoreći o potresima u odnosima Srbije i Crne Gore, istakao da je jedan od uzroka bila želja Crne Gore da obnovi nezavisnost, dok je priznavanje Kosova od strane Crne Gore dodatno stagniralo odnose dve zemlje
Objavljeno: 07:17h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za B92 da priznavanjem Kosova niko u Crnoj Gori nije imao loše namere prema Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Đukanović je, govoreći o potresima u odnosima Srbije i Crne Gore, istakao da je jedan od uzroka bila želja Crne Gore da obnovi nezavisnost, dok je priznavanje Kosova od strane Crne Gore dodatno stagniralo odnose dve zemlje.

"Razumem emotivni odnos srpske javnosti prema pitanju Kosova, ali u Crnoj Gori niko nije imao nikakvu lošu nameru jer se ne nanosi šteta nekome koga doživljavate vrlo bliskim sa vama. Reč je o tome da je to bila percepcija onog što je potrebno učiniti na sređivanju stanja u regionu, veće stabilnosti i vraćanju poverenja. Govorio sam i prethodnoj i sadašnjoj vlasti, i Tadiću i Vučiću, da je moj utisak, ono što Srbija sada doživljava kada je u pitanju Kosovo, nije učešće u rešavanju problema Kosova. Tu privilegiju ovovremena Srbija nema. Ovovremena Srbija može samo da primi fakturu za izgubljenu bitku, a ta bitka je bila izgubljenja u prethodnim generacijama ljudi koji su donosili političke odluke. Nemojte zbog neke bitka koja je ranije izgubljena da orobljavate ono što su realne razvojne šanse sadašnje i buduće Srbije", kazao je Đukanović. On je naglasio da "ne treba voditi bitke koje su izgubljene, već treba sa realne tačke projektovati najbolju viziju za budućnost svoga naroda i države".

foto: Reuters

"Mislim da će ovo vreme, a i budućnost potvrditi ispravnost ovakvog stava Crne Gore" istakao je crnogorski premijer i ponovio da Crna Gora nema loše namere. "Samo pokušavamo da budemo odgovrni i pomognemo i regionu i Srbiji da se okrenemo budućnosti". Na pitanje o crnogorskom pristupanju NATO-u, Đukanović je kazao da smatra da to neće ostaviti posledice na dobre odnose Srbije i Crne Gore. "Ja se nadam da neće biti nikakavog dodatnog opterećenja u odnosima. Svaka država ima prava na svoja opredeljenja. Kako mi poštujemo izgradnju srpskog spoljnopolitičkog puta, tako i Srbija poštuje pravo na slobodan izbor Crne Gore da se uz integraciju u EU i integriše u NATO što ni na koji način neće uticati na uzlazni trend u odnosima dve države", rekao je premijer Crne Gore..

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.