UNIŠTAVANJE SPOMENIKA NJEGOŠU I KARADŽIĆU U PRIŠTINI: Na snimku se vide sve strahote vandalizma i mržnje! (VIDEO)
Uništavanje spomenika, Foto: Printscreen

horor

UNIŠTAVANJE SPOMENIKA NJEGOŠU I KARADŽIĆU U PRIŠTINI: Na snimku se vide sve strahote vandalizma i mržnje! (VIDEO)

Namera mi nije da nas vraćam u prošlost ali mi namera jeste da ukažem na potrebu institucionalnog suočavanja sa prošlošću

Objavljeno:

Video zapis svedoči momenat rušenja spomenika Petru II Petroviću Njegošu i Vuku Karadžiću u Prištini 1999 godine, a način na koji se to činilo ukazuje na sve strahote najbezočnijeg vandalizma i mržnje koja je proizvela najprimitivniji fašiziodni revanšizam prema svemu što nije albansko.

Sa rušenjem spomenika Petru II Petroviću Njegošu, sa prištinskih ulica se krenulo sa gaženjem i uništavanjem našeg etnosa, duhovnosti i kulture dok se sa usvajanjem kosovskog Ustava koji ne prepoznaje crnogorsku etničku zajednicu okončao etnički genocid nad 28 000 deklarisanih Crnogoraca.

- Namera mi nije da nas vraćam u prošlost ali mi namera jeste da ukažem na potrebu institucionalnog suočavanja sa prošlošću ali i potrebu izvinjenja crnogorskom narodu. Isto tako mi je namera da ukažem na činjenicu da albanski civilni sektor, analitičari, intelektualci, akademici, kritičari, novinari i mediji nikada javno nisu osudili ovakve ili slične pojave a to ne čine ni danas, rekao je predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić.

Video možete pogledati ovde:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.