Počela treća statusna konferencija za šefove tzv. OVK
Tači, Foto: Printscreen: Kurir.rs

jul presudan u suđenju!

Počela treća statusna konferencija za šefove tzv. OVK

Tužilaštvo planira da sav dokazni materijal objaviti do jula

Objavljeno:

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu počela je treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM.

Konferenciji, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak ne prisustvuju Tači i ostali optuženi, koji su izrazili želju da je prate putem video linka iz pritvorske jedinice u Hagu.

Njihove interese pred sudom i tužilaštvom zastupaju advokati, od kojih su neki prisustni u sudnici, a drugi su uključeni u raspravu putem video veze.

U sudnici je glavni Specijalizovani tužilac Džek Smit, kao i njegovi pomoćnici Alan Tiger, Dejvid Harbak, Madlin Baha i Kerl Loson.

Na današnjoj konferenciji raspravljaće se tempo i način obelodanjivanja dokaza tužilaštva odbrani, kao i mogući termin za početak suđenja.

Specijalizovano tužilašvo je stava da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, tri meseca nakon što završi sa obelodanjivanjem dokaza, dok odbrana traži da to bude godinu i po dana nakon završetka obelodanjivanja dokaza.

Tužilaštvo planira da sav dokazni materijal objaviti do jula.

Početkom meseca sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom veću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrcšena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.