NA KOSMETU U 7 OTVORENA BIRALIŠTA: Srbi poranili na biračka mesta, do 15 sati izašlo 32,32 odsto glasača
Glasanje, Foto: Beta

kosmet

NA KOSMETU U 7 OTVORENA BIRALIŠTA: Srbi poranili na biračka mesta, do 15 sati izašlo 32,32 odsto glasača

Srbi sa severa brisani sa spiska. Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači

Objavljeno: 16:55h

KOSOVSKA MITROVICA -Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore.

16:20 - Veći odziv glasača do 15 sati u odnosu na prethodne izbore

Skoro 13.000 više građana KiM glasalo je do 15 časovana današnjim izborima, nego na izborima 2019. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

Dok je na izborima 2019. godine do 15 časova na glasanje izašlo 555.000 građana, na današnje izbore do 15 časova je izašlo 567.934 građana Kosova, što je skoro 13.000 glasača više nego na prethodnim izborima, prenosi Gazeta Ekspres.

15:49 - CIK: Na birališta izašlo 32,32 odsto glasača do 15 sati

Centralna izborna komisija je saopštila da je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 15 sati pravo glasa iskoristilo 567.934 građana, odnosno 32,32 upisanih birača.

Predsednica CIK Valjdete Daka, na današnjoj, trećoj po redu, konferenciji za novinare, izjavila je da proces glasanja protiče regularno, te da neki manji zabeleženi incidenti ne mogu da oštete izborni proces.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto, prenosi Koha.

Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača.

15:39 - Kancelarija za KiM osudila zabranu ulaska novinarskim ekipama na teritoriju Kosova

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrane da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji.

Televizijskim ekipama te dve medijske kuće tzv. kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije na Jarinju, saopšteno je iz Kancelarije.

15:19 - CIK dopustio glasanje s isteklim ličnim kartama

Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama, prenosi Reporteri.

- Upravo smo obavestili opštinske izborne komisije da je CIK doneo odluku da biračima dozvoli da glasaju sa ličnim kartama kojima je istekla važnost i koji se pojavljuju na konačnim biračkim spiskovima - rekao je portparol CIK-a Valmir Eljezi.

14:59 - Do 13 časova izlaznost 19,8, u sredinama sa srpskom većinom skoro 30 odsto

Nevladina organizacija "Demokratija na delu", koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta, saopštila je da je od početka procesa glasanja do 13 časova odziv na nacionalnom nivou iznosio 19,8 odsto, dok je u opštinama sa srpskom većinom izlaznost premašila nacionalni prosek za 10 odsto, prenosi Reporteri.

14:35 - Građani počeli da izlaze u većem broju

Broj glasača na biralištima na KiM povećava se, a u pojedinim biračkim centrima u Prištini primećene su povećane gužve i redovi ispred biračkih mesta, prenosi Reporteri.

U školi "Naim Frašeri" u Prištini sve je veći priliv građana koji žele da glasaju.

Veliki priliv građana primećen je i na biračkim mestima u Osnovnoj školi "Dardanija" u Prištini.

14:13 - Vljora Čitaku izašla na glasanje

Ambasadorka Prištine u SAD Vljora Čitaku objavila je da se nalazi na KiM i da je izašla da glasa, prenosi Gazeta Ekspres.

Čitaku je objavio fotografiju na Fejsbuku ispred škole "Faik Konica" u Prištini.

14:04 - Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

- Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više - rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je reč o primeni mera zaštite protiv COVID-19, ali i u bezbednosnom smislu.

13:51 - Mediji: Na KiM stiglo 30 autobusa iz centralne Srbije

Više od 30 autobusa iz centralne Srbije sa raseljenim licima stiglo je danas na Kosovo, piše portal Ekonomija online.

Kako se navodi, autobusi su vozili u Leposavić, Zvečan i Mitrovicu, prenosi Kljan Kosova.

13:31 - Kosnet pozvao građane da izađu na glasanje

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je danas građanima Kosmeta da je važno da izađu na glasanje, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike, jer se, kaže, na izborima opredeljuju za svoju budućnost.

Kosnet je danas obišao biračko mesto u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici, gde se uverio kako teče izborni dan na Kosovu i Metohiji.

11:44 - Tačijev sin udaljen sa birališta

Sin bivšeg predsednika privremenih prištinskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa "Sloboda ima ime" na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja, piše portal Reporteri.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

11:30 - Na severu bez nepravilnosti, do 10h glasalo 11% birača

Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

Radaković je za Tanjug istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, “Demokratija na delu”, sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora.

On je naveo da je, prema prvom preseku, do 10 sati glasalo oko 11 odsto birača, što je manje nego uobičajeno, ali je razumljivo zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

11:29 - Izlaznost do 11 sati 8,34 posto, manje nego na prethodnim izborima

Prema podacima Centralne izborne komisije do 11 sati svoje pravo glasa iskoristilo 131.859 birača ili 8,34 odsto, prenosi Kosovo Online.

Do istog vremenskog perioda na prevremenim parlamentarnim izborima 2019. godine izlaznost je iznosila 9,64 odsto.

11:20 - Slab odziv na najvećem biračkom mestu u Gnjilanu

Više od 15.000 građana ima pravo glasa u najvećem biračkom mestu u Gnjilanu, u školi „Timi Mitko“, dok ih je na izborima 2019. bilo više od 18.000, prenosi Kosovo Pres.

To je potvrdila direktorka škole Sevdije Sadiku. Dodajući da da je izborni proces na ovom biračkom mestu počeo u sedam sati i odvija bez problema.

11:13 - Američka ambasada u Prištini pozvala na glasanje i poštovanje epidemioloških mera

Američka ambasada u Prištini pozvala je građane da izađu na birališta, uz poštovanje epidemioloških mera protiv koronavirusa. U njihovom pozivu se kaže da situacija sa pandemijom ne bi trebalo spreči određivanje sudbine budućnosti "zemlje".

- Izađite i glasajte, ali to radite bezbedno - držite distancu, nosite maske i pratite uputstva radnika na izborima - kaže se u objavi ambasade.

10:30 - Vojsa Osmani glasala

Vršilac dužnosti predsednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu, prenosi Reporteri. Osmani je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

Ona je, nakon glasanja, rekla da će svi građani svojom slobodnom voljom odrediti budućnost tzv. Kosova.

- Hladan je dan, ali pozivam građane da masovno učestvuju na izborima, posebno žene i devojke, jer jednakost počinje na glasačkim kutijama - rekla je Osmani.

Ona se zahvalila svim zaposlenima na nesmetanom odvijanju izbornog procesa.

10:04 - Kurti glasao na svom biračkom mestu

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu, piše Reporteri.

Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

08.40 - Leposavić: Glasali Todić i Simić. Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo onlajn. Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, valiki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Na severu KiM glasaće se na ukupno 74 biračka mesta, što je manji broj nego ranije, nakon što je CIK izbrisao određen broj građana sa biračkog spiska.

Tako je u Leposaviću broj biračkih mesta sa 31 smanjen na 25, u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23, u Zubinom Potoku sa 15 na 14 i u Zvečanu sa 13 na 12 biračkih mesta.

Pravo glasa u sve četiri opštine na severu Kosmeta ima oko 43.200 građan - u Severnoj Mitrovici 17.300, Leposaviću 12.600, Zvečanu 6.800 i Zubinom Potoku oko 6. 500 birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava", Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas", Medicinska škola, Suvi Do, Bošnjačka mahala, Mikronaselje i jedno mesto u Kolašinskoj ulici.

Biračima na celom Kosovu i Metohiji je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Prema podacima CIK-a, na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, koji biraju 120 članova novog parlamenta. Na glasačkom listiću nalazi se 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice - 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na KiM. Na ovim izborima nema posmatrača OEBS. Biračka mesta zatvaraju se večeras u 19 sati.

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta. Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez. Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora "delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa", dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.