KURTI I OSMANI ZAJEDNO IZLAZE NA IZBORE: Vest odjeknula kao bomba!
Izlaze zajedno na izbore, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

IZBORI NA KOSOVU

KURTI I OSMANI ZAJEDNO IZLAZE NA IZBORE: Vest odjeknula kao bomba!

Osmani i Kurti u svojoj kampanji daju prioritet ekonomskom oporavku nakon pandemije, usmeravajući investicije i planiranje budžeta ka zdravstvenom sektoru, zaštiti životne sredine, digitalizaciji, ulaganju u ljudski kapital, promociji lokalne proizvodnje kako bi se prihvatio održivi koncept inovativnog ekonomskog razvoja

Objavljeno:

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani i šef Pokreta Samooprdeljenje Aljbin Kurti potpisali danas sporazum o zajedničkom izlasku na vanredne parlamentarne izbore 14. februara, koji je objavio Reporteri.

Sporazum između Pokreta Samoopredeljenje i Inicijative Vjose Osmani sadrži deset tačaka, među kojima je i "davanje prioriteta funkcionalnom pregledu pravosudnog sistema sa proverom kao integralnim delom ovog procesa, kao i punom odlučnošću prema beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji".

Vjosa Osmani
foto: Printscreen

Sporazumom je predviđeno da Osmani i Kurti u svojoj kampanji daju prioritet ekonomskom oporavku nakon pandemije, usmeravajući investicije i planiranje budžeta ka zdravstvenom sektoru, zaštiti životne sredine, digitalizaciji, ulaganju u ljudski kapital, promociji lokalne proizvodnje kako bi se prihvatio održivi koncept inovativnog ekonomskog razvoja.

Njihova želja je da osobe koje će voditi vladine resore budu kvalifikovane, kompetentne i sa integritetom i da će iz izabrati uz obostranu saglasnost.

Razmatranje i odobravanje lokalnog zakonodavstva, kao i odgovorno sprovođenje neophodnih reformi u skladu sa evropskim standardima u cilju integracije Kosova u Evropsku uniju, kao i članstva Kosova u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama,” je takođe jedna od tačka sporazuma Kurti-Osmani

Između ostalog, ovaj politički dvojac biće posvećenen "jedinstvenoj i sveobuhvatnoj zastupljenosti u donošenju odluka u procesu dijaloga Prištine i Beograda".

Sporazumom je utvrđeno i da će se zalagati za "poštovanje ustava i nepodržavanje bilo koje inicijative koja krši ustavnu regulativu, teritorijalni integritet, princip državnog jedinstva i suvereniteta", kao i organizovanje dipomatske službe koja će dostojanstveno predstavljati Prištinu na međunarodnom nivou.

Kurti i Osmani će raditi i na održavanju i negovanju saveza sa međunarodnim partnerima i ulaganju u proširenje i unapređenje sadašnjih i budućih saveza.

Kao jedan od ciljeva navedeno je i postizanje ravnopravne zastupljenost polova u vladi i drugim institucijama, ali i "donošenje konsenzusnih odluka i preliminarnog sporazuma o strateškim procesima u zemlji", prenosi Kosovo onlajn.

Između ostalog, u dokumentu se prvi put vidi logo Inicijative Vjose Osmani.

Vest o zajedničkom izlasku na izbore Kurti i Osmani su objavili na konferenciji za medije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.