"KOSOVO MORA DA UĐE U UN I POSTANE NORMALNA ZEMLJA": Medlin Olbrajt u Kongresu SAD-a o Balkanu!
Medlin Olbrajt, Foto: Printscreen/Youtube

GLAVNI CILJ

"KOSOVO MORA DA UĐE U UN I POSTANE NORMALNA ZEMLJA": Medlin Olbrajt u Kongresu SAD-a o Balkanu!

"Kina i Rusija pojačavaju svoj uticaj", rekla tokom obraćanja Olbrajtova i navela da je zato važno uspostaviti demokratske institucije u tim zemljama

Objavljeno:

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt navela je tokom svog obraćanja u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD da Kosovo mora da postane članica UN-a.

Ona je istakla kako glavni cilj treba da bude da Kosovo postane, kako navodi, normalna država u UN-u.

"Glavni cilj je da Kosovo postane normalna zemlja i članica Evropske unije. Ja sam spremna da učinim sve da nova američka administracija doživi uspeh", rekla je Olbrajtova i dodala da Kosovo ne sme biti predmet veta Beograda.

Govoreći o novom predsedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, Olbrajt je navela da novi američki predsednik razume region Balkana, navodeći na njegovu angažovanost tokom ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Olbrajtova je rekla i da mirovni Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, treba da se revidira.

Olbrajt je istakla da je region Balkan danas stabilan i navela da je važno da zemlje našeg regiona nastave sa evrointegracijama, ali i rekla da je najveći problem regiona korupcija.

Govoreći o Rusiji i Kini, bivša državna sekretarka SAD-a je navela da ove zemlje imaju veliki uticaj u regionu i istakla da u Srbiji posebno vlada, kako kaće, anti-zapadna propaganda.

"Kina i Rusija pojačavaju svoj uticaj", rekla tokom obraćanja Olbrajtova i navela da je zato važno uspostaviti demokratske institucije u tim zemljama.

Ona je istakla da SAD i EU moraju da imaju novu strategiju i pristup Zapadnom Balkanu.

Eliot Engel: Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU dok ne prizna Kosovo

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel rekao je tokom sastanka tog odbora da "Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU sve dok ne prizna Kosovo".

On je naveo kako Srbija "treba da nastavi dalje".

"Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti", rekao je Engle i dodao:

"Blokiranje priznanja Kosova i članstva u UN samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće biti odobren dok ne kosovsku prizna nezavisnost".

U Vašingtonu se pred ovim domom upravo održava saslušanje o strategiji koju bi nova američka administracija na čelu sa Džoom Bajdenom mogla da primeni na Zapadni Balkan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.