HAŠIM TAČI I OVK ZLOČINCI SU OPTUŽENI: Ovaj zločin im se stavlja na teret
Hašim Tači, Foto: Youtube/Printscreen

RUKA PRAVDE

HAŠIM TAČI I OVK ZLOČINCI SU OPTUŽENI: Ovaj zločin im se stavlja na teret

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova svojom odlukom, koja je juče, zapravo je potvrdio navode iz optužnice – da su i katolici smatrani “protivnicima”

Objavljeno:

Potvrđenom optužnicom nekadašni članovi Glavnog štaba tzv OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se i za zločine nad katolicima na Kosovu i Metohiji, pored zločina nad Srbima, Romima, nelojalnim Albancima izvršenih 1998. i 1999. godine.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova svojom odlukom, koja je juče, zapravo je potvrdio navode iz optužnice – da su i katolici smatrani “protivnicima”.

Kao protivnici OVK nad kojima je vršeno nasilje i zločini označeni su i Srbi, romska i Aškalijska populacija, civili koji su navodno sarađivali da sprskim vlasima, Albanci koji se nisu pridružili ili ne podržavaju OVK i pojedinci sa trenutnim ili bivšim zaposlenjem koji se smatraju anti-OVK.

Tači i ostali se terete da su u svojim javnim izjavama još od 1994. godine, pozivali na nasilje protiv protivnika, koje su često karakterisali kao izdajnike, saradnike ili pacifiste.

Izjave su se intenzivirale nakon početka oružanog sukoba u martu 1998. godine, navodi tužilaštvo i nabraja gore pomenute mete OVK, okarakterisane sve zajedno kao “protivnici”.

Ovi navodi optužnice izazvali su pažnju javnosti na Kosovu, ali i reakciju jednog od optuženih Jakopa Krasnićija prilikom njegovog prvog pojavljivanja pred sudijom za prethodni postupak 9. novembra.

Krasnići je tada negirajući optužbe za zločine OVK i udruženi zločinački poduhvat za koje su optuženi, istakao da je ta optužba “veoma uvredljiva”, kao i to što se u optužnici albanski narod deli na katolike i muslimane.

Tvrdio je da su se kosovski Albanci borili za oslobođenje od Srbije.

Povodom ove optužbe za zločine OVK nad pripadnicima katoličke zajednice na Kosovu, sredinom novembra politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu poslao je dopis sudu u Hagu, koji je pojasnio u izjavi za Kosovo online.

“Pisao sam sudu u Hagu, da je to uvredljivo za katoličku zajednicu na Kosovu, jer indirektno asocira na to da je katolička zajednica u većini ili kao celina bila na strani Miloševića, što je netačno. Naravno da je bilo onih koji su radili za Miloševića iz katoličke zajednice, ali je bilo mnogo više njih iz muslimanske zajednice. To znaci da oni nisu bili meta kao katolici, nego kao saradnici”, rekao je Spahiu.

Ukazao da je to “osetljiva stvar koja dodatno može da utiče na podrivanje podela u albanskoj zajednici na Kosovu”.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je juče odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tacvija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u celosti na sajtu Specijalizovanih veća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim većima.

Sudija je ukazo i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svedoka i žrtava.

Krasnići, Tači, Redžepi i Seljimi se terete za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije.

Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media