BORILI SMO SE PROTIV SRBA KOJI SU POČINILI GENOCID: Skandalozna odbrana Krasnićija u Hagu! (UŽIVO)
Krasnići, Foto: Printscreen

TERORISTA OVK PRED SUDOM

BORILI SMO SE PROTIV SRBA KOJI SU POČINILI GENOCID: Skandalozna odbrana Krasnićija u Hagu! (UŽIVO)

- Nisam odgovoran ni za šta od optužbi koje mi se stavljaju na teret, rekao je Krsnići...

Objavljeno: 11:57h

U sudnici Specijalnog suda počelo je saslušavanje Krasnićija, koje možete pratiti na priloženom video-snimku:

11:44 Sa najvećim zadovoljstvom sam obavljao dužnost portparola OVK

Nisam odgovoran ni za šta od optužbi koje mi se stavljaju na teret. Moje dužnosti su bile javne, bio sam ministar, predsednik Skupštine, ali sam sa najvećim zadovoljstvom bio portparol OVK.

11:40 Hapšen sam 1978. godine

Ne bih bio čak ni po srpskom tužiocu Vukčeviću koji je rekao da nisam u službi kriminalnih organizacija i sve ovo što se meni upućuje treba sa uputiti Beogradu. On je rekao i da je hapšen 1978. godine jer je bio protiv režima u Beogradu, i da su tada bili bolji prema njemu nego sada u Hagu.

11:37 Stvarali smo državu sa SAD

Uhapšen sam 4. novembra, vi nas zovete učesnicima u Udruženom zločinačkom poduhvatu. Nikada u životu, ni u jedniom slučaju nisam se ponašao prema ljudima na onaj način na koji su se prema meni ponašali u pritvorsjkioj jedinici i u previozu do ove zgrade. U ratu smo se borili protiv Srba koji su učinili genocid. Ja sam se politički borio protiv Srbije i nikada nisam radio ništa protiv civila. Vi ste u ovoj optužnici pokušali da podelite Albance na katolike i muslimane. To je uvredljivo. Za mene, porodicu i drugove koji smo se dugo borili je uvreda za nas što nas tužilac označio kao deo UZP. Mi smo sebe podredili tome da stvorimo državu u vezi sa NATO, SAD, i Ujedinjenim nacijama. Mi smo bili oslobilački poduhvat za stvaranje države, a zločinački poduhvat su bili Srbi i vlasti u Beogradu.

11:33 Borili smo se protiv Srba koji su počinili genocid

Mi smo se borili protiv Srba koji su počinili genocid na Kosovu. Nikada se ne bih prikrivao kao neko ko je počinio zločine, nikada nisam radio ništa protiv civila - rekao je Krasnići.

11.31 - Krasnići: Pročitao sam i razumeo

Krasnići je nakon što mu je pročitano šta mu se stavlja na teret, rekao da može da prati suđenje na albanskom.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je objasnio da se prvo pojavljivanje pred sudom tiče čitanja optužnice, a da on može da se izjasni o njoj u roku od 30 dana. A, ukoliko želi da se izjasni može i odmah.

Krasnići je rekao da je odbio optužnicu, tačnije deo 4. novembra 2020..

- Pročitao sam je i razumeo - rekao je Krasnići.

11.26 - Čita se optužnica protiv Krasnićija

Krasnićiju je pročitana je optužnica za koju ga terete. Pretpretresni sudija mu je objasnio pravila i takođe pitao Krasnićija da li je prihvatio optužnicu na albanskom jeziku kojim je govorio.

On se tereti za zločine protiv čovečnosti - progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica od aprila 1998. do 1999. na više mesta - Bare, Bajgora, Lapaštica, Podujevo, Drenovac, planina Beriša, Lapušnik, Uroševac, Gnjilane, Jablanica, Đakovica, Kačanik, Klečka, Likovac, Klina, Novo Brdo Zlaš, Priština, Suva Reka, Vitina, Kahan i Kukeš u severnoj Albaniji.

Dela su se sprovodila u sistemskoj akciji nad onima koji su označeni kao protivnici OVK i oni koji su imali veze sa propadnicima srpskih odnosno jugoslovenskih snaga. On se tereti kao pretpostavljeni i učenik.

11.11 - Počela sesija protiv Krasnićija

Bivši portparol OVK Jakup Krasnići pojavio se pred sudijom Specijalnog suda.

Optužnica protiv njega potvrđena je 26. oktobra 2020, a tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu, za različite oblike krivične odgovornosti.

Oni su, pored Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, optuženi za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, progone, prinudna zatvaranja nad najmanje 400 ljudi.

U obaveštenju na sajtu suda napisano je da sadržaj sudskog zasedanja može biti uzmemirujući za neke gledaoce i da savetuju oprez.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.