NOVI ZASTOJ U PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Za sve je kriv Tači!
Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

kosovo

NOVI ZASTOJ U PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Za sve je kriv Tači!

Hašim Tači ”tehnički” nije deo dijaloga Beograda i Prištine

Objavljeno:

Zvaničnici EU, koji su posle predaje HašimaTačija Hagu izrazili punu podršku saradnji sa Specijalnim sudom za Kosovo, posvećenost ukidanju nekažnjivosti za zločine počinjene u regionu i prevazilaženje nasleđa prošlosti, izbegali su da komentarišu hoće li i kakav će uticaj otužnica protiv Tačija imati na nastavak dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

Hašim Tači ”tehnički” nije deo dijaloga Beograda i Prištine još od juna kada je tužilaštvo podnelo na ispitivanje optužnicu kojom se on tereti za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključuju ubistva, otmice, progon i mučenja.

Izvori bliski procesu dijaloga u Briselu, kažu se da je Tači ipak imao ”ulogu iz senke” u dijalogu "delujući na unutrašnjoj političkoj sceni Kosova".

U tom svetlu se vidi i njegova nedavna poseta Briselu i razgovori sa speciajlnim predstavnikom za dijloag, Miroslavom Lajčkom.

”- Indikativno je pitanje što se EU predstavnik uopšte sastajao sa nekim ko je u tom trenutku već imao podignuti optužnicu za ratne zločine” - navode izvori Tanjuga.

Ukazuje se na činjenicu da je Hašim Tači tokom prvog dela dijaloga sa Beogradom važio za ”glavnog pregovarača Prištine” sa kojim je ”bilo moguće da se konstruktivno sarađuje”.

Iako je Brisel odmah nakon ostavke Hašima Tačija pozvao predstavnike Kosova da ”obezbede kontinuitet institucija”, u diplomastskim krugovima se izražava bojazan da bi odlazak Tačija sa prištinske političke scene mogao d

Sud za zločine OVK pozvala žrtve zločina za koje su optuženi Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići da se prijave da učestvuju u sudskom postupku

”Odlaskom Tačija u Hag izgubio se “kakv takav” legitimitet predstavnika Prišine u dijalogu sa Beogradom. To može voditi samo daljem odugovlaćenju ili čak zamrazavanju procesa”, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Zvanični stav EU, kao glavni posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, jeste da će za predstavnike u razgovorima koji se vodi u Briselu prihvatiti pregovaračei lidere koje su odabrale ” strane u procesu”.

Nezvanično, oni koji prate dijaloga Beograda i Prištine ocenjuju da je u ovom trenutku svaki svrsishodan dijalog dve strane isključen zbog nemogućnosti albanske strane da se dogovori ni o predstavnicima ni o platformi, a samim tim ni o preuzimanju odgovornosti za dogovoreno u razgovorima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.