Rusi skeptični: Čepurin ne veruje u dijalog Beograda i Prištine
Foto: Fonet

optimizma bez

Rusi skeptični: Čepurin ne veruje u dijalog Beograda i Prištine

Kada su u pitanju dalji pregovori koji se vode između Beograda i Prištine, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ističe da je optimista, ali ne i kada je u pitanju realizacija dogovorenih sporazuma.
Objavljeno: 08:53h

- Evropska unija uz saglasnost Beograda je preuzela ulogu posrednika u rešavanju konflikta. Ali danas je sve jasnije da joj nedostaje snage da obezbedi sprovođenje čak i prvog sporazuma - rekao je Čepurin u intervjuu za televiziju "Most" iz Zvečana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kada je u pitanju realizacija dogovorenog, on kaže da se "sporazumi sklapaju ali se vrlo loše realizuju".

- Međunarodna zajednica, sve zemlje koje su podržali Rezoluciju 1244 treba da doprinose njenoj realizaciji, umesto da rade tajno i javno protiv nje", rekao je Čepurin i naglasio da "svako tumači na svoj način ono šta je potpisao, na primer, u Briselu.

foto: Zorana Jevtić

On je napomenuo da je, "što se tiče članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, svima poznato da Kosovo nije država, ali da se ulaže mnogo napora da se ono progura u neku međunarodnu organizaciju".

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i Rezoluciji SB UN 1244, koja je, kako kaže, "temeljni dokument koji su svi prihvatili i koji je osnov za rešavanje kosovskog problema", Čepurin je rekao da je važno da Beograd ne priznaje jednostrani akt secesije.

- Pristup Srbije, stav Srbije imaju i imaće ključni značaj. EU ima neke okvire svog delovanja utvrđene od strane Saveta Bezbednosti UN, koje treba da poštuje. Ne bi trebalo da na svoju ruku predaje neke nadležnosti kosovskim vlastima. Kada nemamo drugog rešenja, nemamo saglasnosti, treba da čuvamo ono što imamo. Beograd i Priština su potpisali Briselski sporazum, gde postoji nekoliko vrlo važnih tačaka - ocenio je Čepurin.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.