SASLUŠANJE! Tači danas u Hagu pred Specijalizovanim tužilaštvom
Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

važno

SASLUŠANJE! Tači danas u Hagu pred Specijalizovanim tužilaštvom

Optužnica se sada nalazi kod sudije, zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo

Objavljeno:

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači trebalo bi danas u Hagu da bude saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu Kosova, koje je krajem juna podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiju.

Kako je javila prištinska televizija Kljan Kosova, Tači je juče "oko 15 časova napustio aerodrom u Tirani" kako bi stigao na "saslušanje u Hag, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs".

Tanjugu je u tom tužilaštvu ranije rečeno da nikada nisu govorili o tome, niti će davati izjave tim povodom.

Tači je u sredu na svom Fejsbuk nalogu objavio da će u Hagu razgovarati sa tužiocima, nakon što je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo saopštilo da je protiv njega podnelo sudu optužnicu za ratne zločine, kao i protiv Kadrija Veseljija i drugih osoba.

S obizrom na postupanje ovog tužilaštva, koje nikada nije htelo da potvrdi ili saopšti da li nekoga poziva i u kom svojstvu - osumnjičeni ili svedok, saopštenje tužilaštva da je podiglo optužnicu protiv Tačija, Veseljija i drugih bilo je iznenađenje za sveopštu javnost.

Tužilac je ukazao da saopštenje o optužnici daje zbog kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, u želji da ona budu ukinuta kako bi izbegli izlazak pred lice pravde.

Optužnica se sada nalazi kod sudije, zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti objavio je izveštaj Saveta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zlocine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.