STANJE NA KOSOVU: 77 novih slučajeva obolelih od koronavirusa
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

koronavirus

STANJE NA KOSOVU: 77 novih slučajeva obolelih od koronavirusa

Prištinski Institut za javno zdravlje (NIJZ) takozvane Republike Kosovo saopštio je danas da je tokom poslednja dva dana u pokrajini Kosovo registrovano 77 osoba pozitivnih na korona virus.

Objavljeno:

Samo danas je zabeleženo četrdeset novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih dostigao ukupno 1.234 ljudi, dok je 313 aktivno obolelih. Danas je ozdravilo šest pacijenata, što znači da je od kovida-19 u južnoj srpskoj pokrajini do sada izlečeno 890 ljudi.

Do sada je preminula 31 osoba, koje su pored kovid-19 imale i druge prateće hronične bolesti.

Desetoro obolelih je iz Priština, osmoro iz opštine Vučitrn, sedmoro iz opštine Prizren, šest slučajeva iz opštine Kosovo Polje, pet je registrovano u Obliću, i po jedan slučaj u opštinama Srbica, Gnjilane, Orahovac i Mitrovica. Od 8. februara do 7. juna 2020. godine, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZ testirano je 16.674 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene korona virusom.

NIJZ 24 sata dnevno proverava i nadgleda sve kontakte zaraženih, koji su u obavezi da budu u samoizolaciji i da zatraže lekarsku pomoć ako imaju simptome kovid-19.

Predstavnici kosovskih Albanaca koji sebe nazivaju "Vlada Kosova" su danas ukinuli sedmodnevne mere samoizolacije za osobe koje ulaze na teritoriju pokrajine Kosovo, pod uslovom da prilikom kontrole na prelazu nemaju simptome korona virusa.

Istovremeno su otvoreni svi prelazi za kopneni saobraćaj a ukinuta je i zabrana kretanja od 21 do 5 časova.

Na sednici takozvane Vlade Kosova je odlučeno da se do 20. juna ponovo proceni epidemiološka situacija u pokrajini.

Od sutra, naredne dve nedelje učenici devetog i 12 razreda imaće nastavu kao pripremu za polaganje ispita dostignuća, odnosno maturskih ispita. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole nastavljaju da prate video nastavu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.