SILVIJA SARDONE: Srbima na KiM EU nudi fraze umesto zaštite, pale im kuće, pljačkaju imanja, za njih nema posla...
Sardone je govorila o aktuelnoj situaciji na KiM, Foto: Youtube printscreen

italijanska zvaničnica

SILVIJA SARDONE: Srbima na KiM EU nudi fraze umesto zaštite, pale im kuće, pljačkaju imanja, za njih nema posla...

Situacija je više nego zabrinjavajuća, jer nisam videla da postoji ijedna suštinska mera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani- kaže Sardone

Objavljeno:
  • 4

Italijanska poslanica u Evropskom parlamentu Silvija Sardone je u intervjuu za Večernje Novosti govorila o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

U Evropskom parlamentu jasno sam postavila pitanje kakva je strategija EU za Kosovo i Metohiju, kako će da brane hrišćanske i evropske vrednosti i prava Srba koji su neprekidno na nišanu albanske većine, pale im kuće, pljačkaju imanja, onemogućavaju da se zaposle i normalno žive. Nisu mi dali zadovoljavajuće odgovore, samo birokratske fraze o okolnostima, prilikama...

U razgovoru, za "Novosti", Silvija Sardone, italijanski poslanik u Evropskom parlamentu, iz stranke Liga Matea Salvinija, komentariše situaciju na KiM, gde je bila u zvaničnoj misiji EU, oktobra 2019, radi nadgledanja izbora. Tom prilikom, kako kaže, lično se uverila u tešku situaciju:

- Videla sam tada sve liste koje su učestvovale na izborima i mogla sam da sagledam njihove programe i predloge. Situacija je bila veoma teška posle ostavke Ramuša Haradinaja i međusobnih političkih okršaja albanskih partija. Tamošnja politička situacija je takva da bi je trebalo držati pod kontrolom, kako bi se izbegle nove tenzije.

Šta ste zapazili na terenu, kakvu situaciju u vezi sa poštovanjem ljudskih prava manjina?

- Posetila sam mnoga mesta sa većinskim albanskim stanovništvom i izvan moje zvanične misije i razgovarala sa mnogo ljudi u srpskim enklavama. Situacija je više nego zabrinjavajuća, jer nisam videla da postoji ijedna suštinska mera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani. Verujem da će proces uspostavljanja mirnog suživota biti veoma dug i nisam sigurna da sve strane podjednako učestvuju u tome.

Tokom vanrednog stanja zbog virusa korona na KiM su učestali vandalski napadi u srpskim enklavama. Vi ste tražili od EU i italijanske vlade da reaguju?

- Zatražila sam od EU i italijanske vlade da sarađuju u operaciji sa Kforom kako bi otišli da zaštite ta sela gde je situacija najrizičnija. Nije prihvatljivo da se u Evropi događaju takve stvari jednom civilizovanom, golorukom narodu, i da policija nikada ne uspeva da pronađe krivce. Zato sam zatražila i da Kfor nadzire istrage policije, kako bi se proverila korektna procedura njenog rada.

Mislite li da Kfor zatvara oči pred nasiljem nad pripadnicima srpskog naroda?

- Kako sam rekla, veoma je važna odbrana hrišćanskih i evropskih vrednosti na Kosovu i Metohiji. Tokom posete obišla sam manastir Dečane koji mi je ostao u srcu zbog svoje lepote, spiritualnosti, i upravo na takvim mestima sam videla da je uloga Kfora fundamentalna radi očuvanja crkava i monaha koji žive tamo. Uz to, u mnogim selima, italijanski vojnici obavljaju zaista aktivnu ulogu vezanu za srpsku populaciju, noseći pomoć u saradnji sa humanitarnim organizacijama, kao što su dobrovoljci udruženja "Glas u tišini", koje poznajem i lično. Mislim da je situacija na KiM istinski teška i moja je briga da o tome ozbiljno razmišlja, što pre, i Evropa.

U evropskom parlamentu postavili ste i pitanje povodom prava i sloboda u Crnoj Gori?

- Da, tražila sam da EU objasni kako će reagovati u vezi sa diskriminatorskim zakonom o manjinskim pravima i slobodama koji je usvojila Crna Gora. Odgovorili su mi da su imali razgovore sa stranama u procesu i da je put za ulazak Crne Gore u EU još mnogo dug, jer ne zadovoljava sve kriterijume o zaštiti nacionalnih manjina.

Opet ću iči

Planirate li da uskoro opet posetite KiM?

- Nadam se da ću što pre moći da se vratim na Kosovo i Metohiju, kako bih se još jednom lično uverila i ocenila situaciju. Nameravam da onda podnesem novi izveštaj o kojem ću opširno govoriti u Evropi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media