ISPLIVALO PISMO KOJE JE KURTI UPUTIO TAČIJU: Oštre reči su samo početak!
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

OŠTAR ODGOVOR

ISPLIVALO PISMO KOJE JE KURTI UPUTIO TAČIJU: Oštre reči su samo početak!

Kurti se, međutim, protivi formiranju nove vlade, već zahteva izbore, nakon pandemije

Objavljeno:

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti (Albin) uputio je pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) u kojem je istakao da mu je jasno da aktuelna situacija ne omogućava održavanje izbora na Kosovu, ali da zahteva da se izbori održe nakon pandemije.

Kurti u pismu navodi, međutim, da mu nisu jasni "dvostruki standardi", koje Tači i "ostale političke partije pokušavaju da nametnu na neustavan način, a nakon izglasavanja nepoverenja vladi".

Nakon što je izglasano nepoverenje 25. marta, a na zahtev Kurtijevog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Tači je od Kurtija zatražio drugog kandidata za mandatara nove vlade, s obzirom na to da je Kurtijev Pokret Samooredeljenje dobio najveći broj glasova na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Kurti se, međutim, protivi formiranju nove vlade, već zahteva izbore, nakon pandemije, a da do tada njegova Vlada ostaje na dužnosti. Sve ostale političke partije su nakon konsultacija koje je obavio Tači podržale formiranje nove vlade, navodeći da trenutno nema uslova za održavanje izbora.

Šta je Kurti još napisao Tačiju?

Kurti je u pismu Tačiju naveo da izražava žaljenje što on "zaobilazi ustavnu dužnost da raspusti Skupštinu i raspiše nove izbore, nakon borbe sa COVID-19", i da, i pored toga što se poziva na Ustav, Tači deluje u suprotnosti sa Ustavom.

Kurti u pismu navodi i da nisu ovlašćenja predsednika Kosova da obavlja konsultacije sa političkim partijama kako bi se procenio interes političkih partija u vezi novih izbora ili formiranja vlade. Dodaje da su ovlašćenja predsednika zaštita državnog interesa.

Kurti je takođe rekao da nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova, ne stvara se mogućnost da predsednik igra ulogu političkog aktera tako što "nameće svoju volju političkom životu", već da raspusti Skupštinu u skladu sa članom 82.2 Ustava Kosova.

Ističe da je ured predsednika to uradio i 2010., kao i 2017., onda kada je izglasano nepoverenje vladi.

Kurti smatra da su izbori jedina opcija, i ističe da je to sam Tači izjavio na vanrednom zasedanju Skupštine 02.11.2010, kada je zatražio izglasavanje nepoverenja vladi.

Pandemija kao prioritet

Kurti u pismu navodi da je njegov prvi prioritet sada sprečavanje širenja korona virusa.

"Svako drugo partijsko ili političko pitanje treba smatrati sporednim, naročito Vaše neprestano mešanje koje ometa rad Vlade usred vanrednog stanja u javnom zdravstvu", napisao je Kurti.

"Prema tome, u duhu ovog faktičkog i pravnog stanja, verujem da je i Vama jasno da nije dužnost predsednika da se nameće zahtevima tražeći ime kandidata za premijera. Naročito ne sada u vreme vanrednog stanja u zdravstvu. Ali, dozvolite mi da naglasim da ovo ne znači odbijanje da Vam se ponudi drugo ime kandidata za premijera. Ovo je podsetnik na vaša ovlašćenja i ustavne dužnosti koje pripadaju instituciji Predsednika Republike, a nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi, jer nije na vama da namećete neustavne scenarije", dodao je Kurti.

U međuvremenu, Demokratski savez Kosova je zatražio već od članova svoje partije da se elektronskim putem izjasne da li podržavaju da ta partija formira vladu sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush Hardinaj) i Inicijativom za Kosovo, Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj). Svi članovi partije mogu da glasaju to utorka, 14. aprila, popodne.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Radio Slobodna Evropa, Radio Kontakt Plus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.