SRBIJA JE POČINILA GENOCID I TREBA JE TUŽITI ZA TO! KURTI BESAN: Nema pomirenja bez izvinjenja
Aljbin Kurti o ciljevima vlade Kosova, Foto: Youtube printscreen

dijalog beograda i prištine

SRBIJA JE POČINILA GENOCID I TREBA JE TUŽITI ZA TO! KURTI BESAN: Nema pomirenja bez izvinjenja

Prema njegovim rečima, "ćutanje i nečinjenje štiti zločin"

Objavljeno:

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, izjavio je danas da je prioritet njegove vlade da tuži Beograd zbog navodnog genocida, jer, kako je kazao, nema pomirenja bez izvinjenja i to će biti tema u nastavku dijaloga.

Obraćajući se u parlamentu, na posebnoj sednici povodom jučerašnjeg Dana žena, kojoj prisustvuju i navodne žrtve seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata, Kurti je rekao da se njegova vlada "dobro priprema da tuži zvanični Beograd pred Međunarodnim sudom pravde, ali je dodao da je to dug put".

"To će biti dug put, jer želimo da budemo sigurni da ćemo biti uspešni u tom procesu. Ali, počeli smo da radimo u tom pravcu", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će u nastavku dijaloga sa Beogradom zahtevati da zvanični Beograd bude odgovoran za sve štete koje je, kako je kazao, "pretrpelo Kosovo, a tražiće i pravdu za žrtve seksualnog nasilja".

"Do sada se o tim slučajevima nije razgovaralo u dijalogu sa Srbijom. Mi ćemo se potruditi da se to promeni jer ne može biti pomirenja bez izvinjenja. Bez kažnjavanja ratnih zločina ne može biti smirenja ", rekao je Kurti.

Kao premijer, kazao je, ima obavezu da radi na tome da navodni ratni zločini počinjeni od srpskih snaga tokom proteklih sukoba budu kažnjeni.

Prema njegovim rečima, "ćutanje i nečinjenje štiti zločin".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/NSPM/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.