TRAMPOV SAVETNIK ZBOG SRBIJE PRETI KURTIJU: Zagrmeo na Aljbina, ako ne uradi ovo, slede SANKCIJE!
Aljbin Kurti, Foto: AP/Visar Kryeziu

otkrivamo

TRAMPOV SAVETNIK ZBOG SRBIJE PRETI KURTIJU: Zagrmeo na Aljbina, ako ne uradi ovo, slede SANKCIJE!

Navodi se da je odnos SAD prema Prištini eskalirao poslednjih nedelja zbog odbijanja Prištine da sledi stav SAD da odmah i bezuslovno ukine takse

Objavljeno:

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan upozorio je pemijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će SAD obustaviti svu ekonomsku pomoć Prištini i da se razmatra pitanje povlačenja američkih trupa sa Kosova, ako takse na srpske i proizvode iz BiH ne budu odmah ukinute, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Expres tvrdi da je Kurtijev odgovor bio odrečan.

Navodi se da je odnos SAD prema Prištini eskalirao poslednjih nedelja zbog odbijanja Prištine da sledi stav SAD da odmah i bezuslovno ukine takse.

Podseća se da se pre dva dana Kurti nije odazvao na telefonski poziv iz Bele kuće, te da su rođaci kosovskog premijera imali oprečne izjave s tim u vezi.

Pozivajući se na svoja saznanja, Expres piše da je juče usledio novi poziv, od O`Brajana, ali da ni taj razgovor nije urodio plodom.

"Na zahtev savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Briana da ukine takse na srpsku robu, premijer Kurti je odgovorio negativno. Rekao je O`Brajanu da to ne može da uradi", kazao je Expresu visoki zvaničnik američke administracije, dobro upućen u sadržaj tog razovora.

Stav je jasan, piše Expres, ako takse ne budu ukinute, SAD će obustaviti svu ekonomsku pomoć.

Sagovornik lista kaže da je stav SAD da ne žele da pomažu Prištini, koja je, kako kažu, odlučila da sama sebe kažnjava zadržavanjem taksi.

Kako Kurti ni nakon takvog stva SAD ne odustaje od svojih namera u vezi s taksama, navodi se da je O`Brajan kosovskom premijeru rekao da je na stolu i razmatranje američkog vojnog prisustva na Kosovu.

Expres, na osnovu svojih saznanja piše da su ranije planirani projekti Milenijumski izazovi (MCH) već obustavljeni, a reč je o, kako kažu, o desetinama miliona evra.

List podseća da su i Kurtijevi odnosi sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Ričardom Grenelom takođe napeti zbog odbijanja Prištine da ukine takse ođednom i bezuslovno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.