VELIKI SUKOB TAČIJA I KURTIJA: Krije li se ovde VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU?
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Zorana Jevtić

kosovske takse

VELIKI SUKOB TAČIJA I KURTIJA: Krije li se ovde VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU?

Prepucavanje albanskih političara moglo bi da odlozi resavanje kosovskog pitanja i to je je upravo ono što amerikance brine.

Objavljeno:

Sukob između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Hašima Tačija preti da odloži nastavak dijaloga o Kosovu, zakljucak je posle razgovora koji je predsednik Aleksandar Vučić imao sa zvaničnima SAD u Vašingtonu, piše "Blic".

Prema saznjima lista, iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, SAD ulažu sve karte na Tačija, pritiskaju ga da pogura ukidanje taksi, ali ne delimicno kako je Kurti najavio.

"Vašington je razočaran Kurtijevim potezom koje smatra provokacijom. Uz to na Kurtija u SAD gledaju kao na nemackog čoveka što relaciju Vašington Priština dodatno komplikuje", kaze izvor lista.

Kurtijeva odluka o delimičnom povlačenju taksi razljutila je Amerikance, posebno Ričarda Grenela koji nije krio da taj gest nije bio deo dogovra.

"Amerika i Nemačka razlicito gledaju na resenje kosovskog probelma. Poslednji potezi Kurtija su svojevrsna poruka Berlina Vašingtonu. Nemacka pokusava da zadrzi dominatnu poziciju u Evropi", navodi sagovornik lista.

Prepucavanje albanskih političara moglo bi da odlozi resavanje kosovskog pitanja i to je je upravo ono što amerikance brine.

"Vazno je da se sve odigrava brzo budući da idu izbori u Srbiji, a u novembru u SAD. Leti se ne radi tako da je sva prilika, ako propustimo ovu sansu za resenje ćemo morati da čekamo najmanje 2021. a to nikome nije u interesu", kaze isti izvor.

Svi Vučićevi sagovornici u Vašingtonu saglasni su da je Srbija kooperativna i da što se tiče odnosa dve strane vuče ispravne poteze, navodi Blic.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.