CIA JE POMOGLA UBICI OLIVERA IVANOVIĆA: Šokantno otkriće oficira KFOR, ZA OVO POSTOJE ČVRSTI DOKAZI!
Makalister je, kako se vidi iz ovog dopisa, ukazivao na mnoge greške, Foto: Printscreen/Koha.net, Profimedia

ČVRSTI DOKAZI

CIA JE POMOGLA UBICI OLIVERA IVANOVIĆA: Šokantno otkriće oficira KFOR, ZA OVO POSTOJE ČVRSTI DOKAZI!

Makalister je, kako se vidi iz ovog dopisa, ukazivao na mnoge greške

Objavljeno:

Američka CIA sabotirala je istragu terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" 2001. tako što je optuženog za taj čin, člana OVK, Fljorima Ejupija pustila iz svoje vojne baze Bondstil kod Uroševca. Za Ejupija, koji je američki čovek, kog je dugo obučavala CIA, postoje čvrsti dokazi da je likvidirao lidera SDP Olivera Ivanovića u januaru 2018. ispred kancelarije stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ejupi još od 2001. uživa zaštitu Amerikanaca, ali bi preokret mogao da donese nekadašnji glavni istražitelj Unmika na Kosovu Džo Makalister. On je, prema rečima bivšeg pripadnika Kfora na Kosovu, norveškog oficira Kristijana Kaša, spreman da dođe u Srbiju i svedoči o Ejupiju. Makalister je na važnom mestu u timu Unmika (međunarodna uprava na Kosovu i Metohiji) bio upravo u vreme napada na autobus i kasnijeg misterioznog nestanka iz baze Bondstil.

Srpski telegraf došao je do mejla koji je Makalister poslao Kašu u maju 2013, a u kojem kanadski oficir detaljno objašnjava na koji je način albanski terorista evakuisan na bezbedno iz Bondstila posle monstruoznog napada na autobus u kom je poginulo 12 Srba.

Makalister je, kako se vidi iz ovog dopisa, ukazivao na mnoge greške, očigledno ne slučajne, koje su se dešavale tokom vođenja istrage. On je tada isključen iz slučaja koji je potom uspešno zataškan.

BEZ OBJAŠNJENJA

- Mogu da komentarišem Fljorimovo "bekstvo" jer sam bio duboko umešan u proces ispitivanja i istrage tog slučaja. Nisam siguran koliko znate o hapšenju i istrazi slučaja, ali postoji mnogo toga što se verovatno ne zna, a trebalo bi - piše Makalister.

On dalje govori o nizu propusta koji su pratili istragu, uviđajući da CIA gura mnoge stvari pod tepih.

- Mesto zločina obezbeđivala je vojska, a zbog političkog pritiska i ljudi koji jednostavno ne poznaju mesto zločina, loše se postupalo. U stvari, poravnali su mesto eksplozije u roku od 48 sati, što je suludo i što zna svaki dobar policajac. Tako smo verovatno izgubili mnogo dobrih dokaza - stoji u prepisci.

Makalister dodaje da su svi osumnjičeni za ovaj napad, među kojima je bio i Ejupi, iznenada premešteni u Bondstil bez dodatnih objašnjenja.

foto: Printscreen/Koha.net

- Tim UN je preko Kfora izašao na teren i uhapsio sve osumnjičene za slučaj, zadržao ih i ispitivao u "vojnom stilu" više od 12 sati pre nego što su ih predali nama, odeljenju za ubistva, koje je imalo primat u istrazi. Dok smo planirali strategiju za razgovor, svi osumnjičeni su iznenada premešteni u kamp Bondstil iz bezbednosnih razloga, koji nikada nisu objašnjeni, ali neko je izjavio da misli da bi oni mogli ponovo da napadnu ako su u Prištini - naglašava Makalister.

Stigao u Mitrovicu preko Tirane

O vezi Ejupija i jednog od njegovih pomagača sa ubistvom Olivera Ivanovića govorio je svojevremeno i predsednik Aleksandar Vučić.

- Ejupi je sleteo na aerodrom "Rinas" u Tirani iz Nemačke, zemlje u kojoj je bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Nedžmedin Zekaj, koji je promenio ime u Ljiram Zekaj? Šta su oni radili u Mitrovici u vreme ubistva - upitao je Vučić.

Kanađanin kaže da nema sumnje da je Ejupi tom prilikom pušten iz Bondstila, što je objašnjeno navodnom nepažnjom stražara.

LAŽNO BEKSTVO

- Objašnjenje koje smo dobili jeste da mu je supruga donela tortu ili pitu i da su u njoj sigurno bila klešta. Fljorim, obučen u jarkonarandžasti kombinezon, uspeo je da nađe jedinu "slepu tačku" na ogradi koju stražari nisu mogli da vide. Uspeo je da izađe iz prilično velikog kampa iako je zatvor gotovo u sredini, ali ga nisu otkrili. I na kraju svega, kad smo ušli, rečeno nam je da je osoblje straže "prebačeno" nazad kući zbog nestručnosti - navodi bivši glavni istražitelj Unmika.

Makalister u pismu Kašu piše i da je bilo mnogo teorija zbog čega je slučaj tako vođen, a da su sve one upućivale na umešanost CIA.

- Fljorim je bio jedini o kome smo imali direktne dokaze. Njegov DNK nalazio se na opušku cigarete koji je pronađen na mestu aktiviranja eksploziva. Bilo je puno teorija o tome zašto se to tako desilo i naravno da je to povezano sa CIA i da je Ejupi bio njihov doušnik. Nikada nisam dobio potvrdu o tome, ali Britanci iz tima UN, kao i Nemci, posle toga su bili vrlo sumnjičavi prema američkoj strani - zaključuje Makalister.

Ko je Fljorim Ejupi?

- rođen 1980. u podujevskom selu Sekirača

- bivši oficir kosovskog zaštitnog korpusa, koji je nastao transformacijom terorističkog OVK

- podmetnuo 2001. bombu pod autobus "Niš ekspresa", kada je poginulo 12 Srba

- držan u bazi Bondstil, odakle je misteriozno nestao

- ponovo je uhapšen u junu 2004. u Tirani i predat policiji Unmika

- u prvostepenoj presudi u juna 2008. osuđen na 40 godina zatvora

- vrhovni sud lažne države Kosovo 2009. preinačio presudu i oslobodio ga svih optužbi

- u vreme ubistva Ivanovića u januaru 2018. bio u Mitrovici, gde je preko Tirane došao iz Nemačke

- nekoliko sati nakon ubistva napustio Kosovo

Napad na autobus "Niš ekspresa"

foto: Prentscren

- napad na autobus kod Podujeva desio se 16. februara 2001.

- dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojim su raseljeni Srbi sa KiM u pratnji Kfora išli u Gračanicu na Zadušnice

- u napadu na licu mesta poginulo 10 osoba, a još dve potom umrle od povreda

- povređeno ukupno 43 ljudi

- istragom utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta

- ubrzo nakon napada naređeno da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa da bi saobraćaj normalno funkcionisao

- istražitelji tvrde da su na ovaj način uništeni svi dokazi

- nedugo posle napada otkriveno da je DNK pronađen na nekoliko opušaka s mesta odakle je aktivirana bomba Ejupijev

- za ovaj zločin još niko nije osuđen

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.