NA DANAŠNJI DAN 2008. GODINE SRBIJA JE DOŽIVELA NAJJEZIVIJU ŠAMARČINU: Odluka Amerike nam i dalje ZVONI U UŠIMA
Kosovari su sada nezavisni, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

tužan dan

NA DANAŠNJI DAN 2008. GODINE SRBIJA JE DOŽIVELA NAJJEZIVIJU ŠAMARČINU: Odluka Amerike nam i dalje ZVONI U UŠIMA

Ahtisaarijev plan je smernica za dalje

Objavljeno:

Na današnji dan 2008. godine Sjedinjene Američke Države prve su zvanično priznale Kosovo kao suverenu nezavisnu državu. Istoga dana nezavisnost Kosova priznale su i Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija.

"Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovom istorijskom događaju", izjavila je tog dana, pre 12 godina, američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

foto: AP

Pre toga je objavljena izjava američkog predsednika Džordža Buša o nezavisnosti kosovskog naroda.

"Ahtisaarijev plan je smernica za dalje. Pratićemo događaje, ali Kosovari su sada nezavisni. To je ono što sam zagovarao zajedno sa svojom vladom", rekao je američki predsednik.

foto: AP

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu primio je istog dana akreditacije šefova diplomatskih kancelarija SAD, Francuske i Velike Britanije. Kako je tada saopšteno iz kabineta predsednika Sejdiua, šefovi tih kancelarija su predali akreditivna pisma kojima se priznaje nezavisnost Kosova i diplomatski odnosi istovremeno podižu na nivo ambasadora.

foto: Reuters

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je istog dana Kosovo kao "suverenu i nezavisnu državu", saopštila su Jelisejska palata. "Imam čast da vas obavestim da Francuska, u skladu sa deklaracijom EU i kao posledica rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova 17. februara 2008, od sada priznaje Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu", napisao je Sarkozi u pismu kosovskom predsedniku Fatmiru Sejdiuu. Šefica francuske kancelarije za veze u Prištini Delfin Borion predala je iste noći to pismo kosovskom predsedniku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.