KURTI UVODI OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA NA KOSOVU! Uputio je i PRETEĆU PORUKU!
Aljbin Kurti, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

PROMENA

KURTI UVODI OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA NA KOSOVU! Uputio je i PRETEĆU PORUKU!

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da su oružane snage Kosova proizvod borbe za slobodu.

Objavljeno: 14:02h

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas uvodjenje obaveznog vojnog roka i ulaganja u odbranu jer kako je ocenio, postoje oni koji žele naneti štetu Kosovu.

Kurti je u prvom obraćanju pripadnicima Bezbednosne snage Kosova (BSK) od kada je preuzeo funkciju premijera, povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova naveo da je ulaganje u odbranu "realnost u kojoj živimo".

"Naša je dužnost da ojačamo državu iznutra prema unutra. Moramo se suočiti sa vremenom kakvo jeste, to kažem znajući da je mir u regionu krhak. Niko ni posle 20 godina nije priznao zločin i genocid", naveo je Kurti.

Ocenio je da predstavnici Kosova moraju biti jedinstveni u vodjenju spoljne politike.

"Unutrašnje razlike moraju ostati unutar Kosova. Moramo ojačati zemlju i iznutra i izvana, tako da su potrebna ulaganja u vojsku. Kako jačamo vojsku, tako ćemo ojačati i ekonomiju. Bogatstvo ne bi trebalo da obogati političare, nego narod", rekao je premijer i dodao da nezavisnost i sloboda nemaju značenja bez pravde.

Kurti je ocenio da je integracija Kosova u EU "dug i naporan put".

"To je put koji nas ojačava. Pomozimo jedni drugima i za pomirenje i za ujedinjenje", rekao je kosovski premijer.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da su oružane snage Kosova proizvod borbe za slobodu.

"Žrtvovali ste se u trenutku kada ste odlučili da obučete ovu uniformu. Nema veće žrtve od borbe za svoju državu. Budite ponosni na sebe. Radićemo bez prestanka da Kosovo postane sigurna, ekonomski razvijena zemlja", rekla je predsednica kosovske skupštine.

Dodala je da članstvo u NATO ostaje cilj kosovskih institucija.

Pre obraćanja starešinama i pripadnicima BSK, Osmani i Kurti su u 8 časova u prostoru izmedju zgrada Vlade i Skupštine Kosova, uz zvuke himne, prisustvovali podizanju zastave Kosova.

Potom su u selu Prekaze u opštini Srbica položili cveće na grobove prvog komandanta OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice a zatim i vence na grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, i Adema Demaćija.

To je inače prvi put da je Kurti obišao grob Ibrahima Rugove i položio cveće.

Posle toga je održana svečana sednica parlamenta.

Povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti, predsednik Kosova Hašim Tači će u 16 časova obići pripadnike BSK, dok će u 18 časova organizovati prijem za predstavnike institucija Kosova, diplomatski kor i druge zvanice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.