ALBANCIMA SMETAMO I ŽIVI I MRTVI! Srbi iz LIPLJANA poslali PORUKU od koje ćete se NAJEŽITI
Ovo je bruka za čitavo Kosovo i za čitav albanski narod koji je ovo radio, Foto: Printscreen

tužna priča

ALBANCIMA SMETAMO I ŽIVI I MRTVI! Srbi iz LIPLJANA poslali PORUKU od koje ćete se NAJEŽITI

Ovo nije prvi put, ovo je po ko zna koji put da nam uništavaju groblje u Lipljanu

Objavljeno:

Posle samo četiri meseca pravoslavno groblje u Lipljanu ponovo se našlo ne meti vandala koji su polomili, srušili ili oštetili devet nadgrobnih spomenika.

Meštani Lipljana potvrdili su za Kosovo Onlajn da su porušene spomenike uočili juče, prilikom sahrane jednog sugrađanina. Pravoslavno groblje u tom gradu, dvadesetak kilometara južno od Prištine, danas je obišao i predstavnik Srpske liste Srđan Popović.

foto: Printscreen

Nakon što su u julu mesecu vandali polomili ili oštetili čak 24 nadgrobne ploče, za manje od pet meseci porušeno je još devet spomenika na lipljanskom pravoslavnom groblju.

„Vandalima ništa nije sveto čak ni grob devojčice Nikoline Tonić koja je preminula sa devet meseci", govori za Kosovo Onlajn revoltirano Jelena Kostić, meštanka Lipljana, dok obilazi i prebrojava porušene i oskrnavljene spomenike.

„Ovo nije prvi put, ovo je po ko zna koji put da nam uništavaju groblje u Lipljanu, jer oni nam tako uništavaju korene. Gde je međunarodna zajednica? Gde je Evropa? Gde je svet da ovo vidi? Samo osuđuju, a ništa ne rade po tom pitanju“, pita ogorčena Jelena Kostić.

Vidno uznemireni i revoltirani lipljanski Srbi okupili su se danas na gradskom groblju samo sa jednim pitanjem - kome smetaju njihovi pokojnici?

„Ovo je bruka za čitavo Kosovo i za čitav albanski narod koji je ovo radio. Ako je i srpski, to je sramota. Ovo se ne radi. Iživljavanje na groblju. Živeo sam u Golešu među Albancima, njima niko za vreme rata nijedan spomenik nije okrnjio. Pate mrtvi na Kosovu, a kamo li živi“, kaže Jordan Maksimović.

Predstavnik Srpske liste Srđan Popović kaže da se novo skrnavljenje srpkog groblja dešava onda kada je srpska strana poverovala u obećanja nadležnih institucija da će problem biti rešen.

„Mi smo još 11. novembra podneli zahtev opštini Lipljan, gde nam je kazano da će porušeni spomenici biti podignuti. Međutim, 4. decembra stigao je negativan odgovor i rečeno nam je da opština nema tu nadležnost da popravlja spomenike na groblju.

Ono što mogu da kažem jeste da smo se mi danas dogovorili sa meštanima da će uskoro delegacija probati da ima sastanak sa gradonačelnikom Lipljana, gde ćemo mu reći o svim problemima i svim brigama koje more naše stanovništvo u samoj opštini i insistiraću na tome da se postavi video nadzor“, rekao je Popović.

Srpski član Komiteta za zajednice u Opštinu Lipljan Slaviša Trajković kaže da je nadležnima u toj lokalnoj samoupravi predavao pisani zahtev za održavanje groblja i popravku spomenika, ali da je od njih pisanim putem dobio negativan odgovor.

„Dužnost opštine je da popravlja i održava groblje, ali zahvaljujući opštini Gračanicia mi čistimo groblje. Oni ništa ne obavljaju na groblju samo što jedino ruše ove spomenike. Imaju i kamere tu. Oni mogu da otkriju počinioce kad god hoće, samo ako hoće da to urade“, rekao je Trajković.

Meštanin Lipljana Slavomir Mirić kaže da kosovska policija umesto da traži počinioce privodi Srbe na informativni razgovor i tretira ih tako kao da oni sami ruše svoje spomenike.

„Najcrnje je to što sa priveden prošli put, iako fizički nisam bio na prostoru Kosova i Metohije u julu kada se to desilo. Zvali su me inspektori iz Prištine u policijskoj stranici broj dva u svojstvu svedoka. Dva sata sam zadržan i jedno od pitanja je bilo - šta mislite ko je to uradio. Rekao sam da su to pripadnici većinske zajednice, a oni su rekli kako možeš to da kažeš“, ispričao je Mirić.

Ovo je drugi put za godinu dana kako su se spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu našli na meti vandala. Pre četiri meseca, oštećena su 24 spomenika, a groblje je još jednom osknavljeno u maju prošle godine.

BONUS VIDEO:

ZA SVE NOVOROĐENE BEBE U OKVIRU MK GROUP SISTEMA 9 MILIONA DINARA

(Espreso.co.rs/Kosovo onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.