VETERAN ALBANSKE OVPBM PRETI: Ostajemo pri zahtevu, PREŠEVO OTCEPITI OD SRBIJE!
Nazmi Hajredi, Foto: Fejsbuk

ne odustaje

VETERAN ALBANSKE OVPBM PRETI: Ostajemo pri zahtevu, PREŠEVO OTCEPITI OD SRBIJE!

- Protest se odlaže, za neka lepša vremena, ali naši zahtevi ostaju - rekao nam je jedan od vođa OVMPB Nazmi Hajredi

Objavljeno:

Iako je bilo informacija da je šetnja Albanaca otkazana, oni će se ipak okupiti ispred Doma kulture u Preševu. Zahtevi za otcepljenje Preševske doline i pripajanje Kosovu će se ipak predati.

- Ovde smo se okupili da izrazimo saosećanje sa nastradalima u Albaniji od zemljotresa. Protest se odlaže, za neka lepša vremena, ali naši zahtevi ostaju - rekao nam je jedan od vođa OVMPB Nazmi Hajredi.

Podsećamo, Albanci sa juga Srbije obeležiće Dan zastave, nacionalni praznik Albanije, tako što će organizovati skup kako bi, prema njihovim rečima skrenuli pažnju na navodnu diskriminaciju, ali ne kriju da je njihov osnovni zahtev pripajanje takozvane Preševske doline tzv. Kosovu.

Javno iza ovog skupa i reči stalo je Udruženje veterana terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM). Njihov predsednik Nazmi Hajredini rekao je ranije da očekuje dolazak velikog broja ljudi na ovaj protestni marš, kojim žele da skrenu pažnju na diskriminaciju Albanaca na jugu Srbije:

- Diskriminacija je svake godine sve veća. Naš osnovni zahtev je pripajanje Preševske doline Kosovu. To nije zahtev političara, već volja naroda - rekao je ranije Hajredini.

Hajredini je poznat po svojim čvrstim stavovima i željama da pripoji jug Srbije nezavisnom Kosovu, a kasnije velikoj Albaniji.

On je bio jedan od boraca i komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, a nakon gušenja te bune nastavio je i dalje da iznosi separatističke stavove.

Kako saznaje Espreso.co.rs, Hajderini je prvobitnu ideju za protesni marš dobio lično od Aljbina Kurtija, jer ogranak Samoopredeljanje je jedan od organizatora protesne šetnje u Tirani.

- Hajderini je u tesnoj vezi sa liderima Albanac u Prištini, a s obzirom na ekstremne stavove logično je da je blizak Samoopredeljenju. Navodno su i Hajderini i Kurti u rodbinskoj vezi - otkriva naš izvor iz Bujanovca.

foto: Fejsbuk

Na Hajderinijevom Fejsbuk profilu mogu se videti fotografije na kojima Nazimi pozira ispred zastave Albanije i mape velike Albanije, kao i da ispred zastave SAD pravi albanskog orla, ali i da veterani OVPBM sa svim ratnim obeležijima organizuju najnormalnije sastanke u Srbiji.

foto: Fejsbuk

Prema prvim najavama, skup u Preševu se organizuje pod sloganom "Dosta više, Dolina traži rešenje", a podržava ga i Islamska zajednica ove opštine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.