IZBORI NA KOSOVU: Prebrojano 62 odsto glasova! Haradinaj PRIZNAO PORAZ, Srbi SLAVE NA ULICAMA! (VIDEO)
Foto: Printscreen

UŽIVO

IZBORI NA KOSOVU: Prebrojano 62 odsto glasova! Haradinaj PRIZNAO PORAZ, Srbi SLAVE NA ULICAMA! (VIDEO)

Na portalu Espreso pratite dešavanja iz minuta u minut

Objavljeno: 22:58h

Na Kosovu i Metohiji danas su održani vanredni parlamentarni izbori danas, a biračka mesta otvorena su u 7 sati i zatvorena su u 19 časova. Prvi zvanični rezultati očekuju se za nekoliko sati.

Glasalo se za 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, od čega je ukupno 20 zagarantovano manjinama na KiM, a od tog broja 10 pripada predstavnicima Srba.

22.40 - Funkcioner Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, tvrdi da je taj pokret odneo pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i najavio da će ta stranka vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe.

22.29 - CIK je do sada prebrojao 62 odsto glasova birača, a prema dosadašnjim rezultatima Samoopredeljenje vodi sa 25,56 odsto osvojenih glasova, prenosi RTK.

Sledi DSK sa 25,37 odsto, DPK je treća izborna lista sa 21,81 odsto osvojenih glasova.

22.04 - Na uzorku od 40 odsto obrađenih glasova, na vanrednim izborima vodi DSK Ise Mustafe sa 25,28 odsto, sledi Samoopredeljenje sa 24,03 odsto i DPK Kadrija Veseljija sa 22,82 odsto. Koalicija Ramuša Haradinaja osvojila je 12,66 odsto.

22.11 - Goran Rakić proglasio je pobedu Srpske Liste, i to da su osvojili svih 10 mandata. U ovom trenutku trubači su na trgu u Severnoj Mitrovici i sviraju "Srpska se truba sa Kosova čuje" i "Vidovdan".

21.48 - Vučić: Ovo mi je posebno draga pobeda, nisam očekivao ovakve izborne rezultate, ovo je istorijska pobeda Srpske liste - kazao je predsednik Vučić u svom obraćanju javnosti.

foto: Printscreen

21.47 - Na osnovu do sada prebrojanih 250.000 glasova, što je prema pisanju Gazete Expres, 34,9 odsto, u vođstvu je Demokratski savez Kosova sa 64.5 odsto glasova, a sledi Pokret Samoopredeljenje sa 59.49 odsto glasova.

Treća je Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija sa 57. 7 odsto glasova Isti redosled su stranke zadržale I prema podatku od 31 odsto prebrojanih glasačkih listića, koje je objavila prištinska Koha.

Prema tim rezultatima, takođe, vodi DSK, a sledi je Pokret Samoopredeljenje.

Navodi se da DSK ima 25,34 odsto glasova, Pokret Samoopredeljenje 23,06 posto glasova, dok je DPK na trećem mestu sa 22,57 posto.

Koalicija koju čine Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja I Socijaldemokratske partije Špend Ahmetija ima 13,21 odsto osvojenih glasova.

Očekuje se, navodi Koha, da će I Inicijativa Fatmira Ljimaja proći izborni prag, te da sada ima 5,37 posto glasova.

21.33 - Kosovski informativni portal Kos sev objavio je na svom tviter nalogu da se našao "pod jakim hakerskim napadom".

U obaveštenju na tviteru poručuju da će do ponovnog podizanja podizanja portala objavljivati na Fejsbuku I Tviteru.

21.22 - Lider koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj prvi se pojavio na konferenciji za novinare i priznao večeras poraz na parlamentarnim izborima, prenosi Kljan Kosova.

Haradinaj je naveo uspon svoje stranke, indirektno priznavši poraz, iako je pre izbora smatrao sebe pobednikom.

"Alijansa ima porast, ali teško je dati tačan rezultat", rekao je Haradinaj.

21.12 - Centralna izborna komisije Kosova objavila je prve preliminarne rezultate na osnovu 14 odsto obrađenih glasova, a prema njima Demokratski savez Kosova vodi sa 22,11 odsto osvojenih glasova, na drugom mestu je Demokratska Partija Kosova sa 20,79, dok je na trećem mestu Pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 17,79 odsto glasova.

21.10 - Na severu KiM i u srpskim sredinama u južnoj pokrajini na današnjim vanrednim izborima izlaznost je bila veća nego na parlamentarnim izborima 2017. godine, izjavio je večeras predstavnik organizacije koja prati izbore na KiM "Demokratija na delu" (DnD) Dušan Radaković.

On je nakon zatvaranja biračkog mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Severnoj Mitrovici rekao Tanjugu da su na vreme zatvorena sva biračka mesta na severu KiM.

"Pored incidenta u Osnovnoj školi 'Sveti Sava' gde su privedena dva lica, imali smo sporadični ulazak tužioca gde su imali prijave u Leposaviću i u Zubinom Potoku i u nekoliko učionica se glasalo dva puta", rekao je Radaković.

Kaže da je sat vremena pre zatvaranja biračkih mesta nastao problem u selu Vračevu, u opštini Leposavić, na relaciji Partija kosovskih Srba i koalicija VAKAT, kada su se predsedavajuće biračkog odbora sporečkale na jednom biračkom mestu.

"Dale su izjave tužiocu i vratile su se da zatvore kutije i biračko mesto, nakon čega će opet ići kod tužioca da daju izjave", dodao je on.

Takođe, bilo je problema oko glasanja sa Unmik ličnim kartama, kao i sa srpskim ličnim kartama, rekao je on i napomenuo da je jedino moglo da se glasa sa kosovskim ličnim kartama.

21.09 - Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, zadovoljan je, kako kaže, velim brojem građana Kosova koji su danas izašli na birališta I iskoristili svoje biračko pravo.

20.55 - Srpska lista osvojila je svih 10 mandata i ostvarila istorijski uspeh - prvi su nezvanični podaci.

20.31 - U Kosovskoj Mitrovici se očekuju prvi zvanični rezultati izbora, pogledajte atmosferu:

20.16 - Predsednik Vučić večeras će se obratiti javnosti povodom izbora na Kosovu.

20.11 - Tri stranke proglasile pobedu

DSK Ise Mustafe je sat vremena od zatvaranja biračkih mesta proglasio pobedu na izborima. Malo pre ove stranke, to je učinila DPK Kadrija Veseljija, dok je Pokret "Samoopredeljenje" naveo da su upravo oni pobednici izbora, ali da će sačekati zanične rezultate

19.52 - Izlaznost na severu KiM 49.7 odsto

Prema podacima CIK Kosova, a prema podacima sa 92 posto biračkih mesta do 19 sati u Severnoj Mitrovici glasalo je 43 posto upisanih, u Leposaviću 46,84, Zvečanu 51,63 i Zubinom Potoku 57,31 posto.

Na severu KIM izlaznost je 49,7 sa 92 odsto biračkih mesta.

Izlaznost u šest srpskih opština na jugu KIM: Gračanica 44,82 posto, Štrpce 54,13, Parteš 45,96, Klokot 51,91, Ranilug 51,20, Novo Brdo 51.86.

Izlaznost u šest srpskih opština na jugu KIM 49,98 odsto.

19.50 - Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je na konferenciji za novinare da je na izborima glasalo oko 44,19 odsto građana sa pravom glasa ili 811.683 građana.

19.34 - Prema prvim rezultatima izbora na KiM, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi sa minimalnom razlikom u odnosu na Demokratski savez Kosova Ise Mustafe - 28,1 odsto prema 27,9 odsto.

Prve, preliminarne rezultate objavili su Egzit pul RTK i Prištinski institut PIPOS, a preneo RTK2. Nijedna stranka, kako se i očekivalo, nema većinu dovoljnu za formiranje vlade. Treća po broju glasova - 25,8 - je Tačijeva Demokratka partija Kosova, a Haradinajeva Alijansa za buducnost Kosova ( AZBK) i Socijaldemokratska partija osvojile su 12,3 odsto, dok je Koalicija Socialdemokratska inicijativa, Alijansa za novo Kosovo i Partija pravde osvojila 5,8 odsto.

19. 31 - Prve procene rezultata: prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Hašim Tači) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj i Agim Čeku) 10 odsto.

19.30 - Mediji u Prištini javljaju da je u poslednja dva sata glasanja u južnom delu Kosovske Mitrovice bio primetan povećan priliv i mobilizacija građana da glasaju.

foto: Z. Šaponjić/Kurir

19.20 - Veća izlaznost do 17 sati nego 2017. godine. Prema podacima koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu", do 17 sati je glasalo oko 38 odsto upisanih birača.

Ismet Krieziu iz DnD-a rekao je na konferenciji za novinare da je to značajno povećanje u odnosu na prethodne izbore, posebno one parlamentarne izbore 2017. godine.

19.01 - Zatvorena biračka mesta, a prema proceduri sledi brojanje glasova na biračkim mestima, sačinjavaju se zapisnici a zatim će izborni materijal biti upućen u Kosovo Polje u sabirni centar CIK Kosova.

Oko biračkih centara u Severnoj Mitrovici u ovim trenucima pojačano je prisustvo policije KPS, kao i patrola Kfora. Prema najavama iz CIK-a, preliminaran broj izašlih na izbore biće poznat oko 19.30.

19.00 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je večeras da su srpske sredine na Kosovu i Metohiji apsolutno prve po izlaznosti, kao i da je u odnosu na 2017. godinu izašlo hiljade birača više.

foto: Zoran Jevtić

"Srpska lista i Srbija mogu da budu ponosni na snagu i hrabrost našeg naroda koji se bori u teškim uslovima. Na razne načine su ometani. Sve je bilo i još uvek je protiv nas", rekao je Đurić.

Bonus video

SNIMAK BOMBAŠKOG NAPADA U CENTRU NIKŠIĆA! Pogledajte pokušaj atentata na saradnika škaljarskog klana! Muškarac sa kapuljačom prilazi kafiću, u sledećem trenutku DETONACIJA I LOM!

(Espreso.co.rs/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.