OTKRIVENO ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA PRIŠTINE! Srpska lista je kažnjena zbog OVE REČENICE u PREDIZBORNOM SPOTU
Srpska lista, ilustracija, Foto: Printscreen/YT/Srpska Lista

LUDILO!

OTKRIVENO ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA PRIŠTINE! Srpska lista je kažnjena zbog OVE REČENICE u PREDIZBORNOM SPOTU

Nalazimo se na udaru jedne uigrane mašinerije koja za cilj ima da utera strah u kosti srpskom narodu - rekao je Igor Simić

Objavljeno:

Srpska lista je u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore zakazane za 6. oktobar drakonski kažnjena sa 30.000 evra, zbog, kako se navodi u obrazloženju Komisija za žalbe i prigovore na izborima, toga što se „Kosovo predstavlja kao deo Srbije“ i „podsticanja na međuetničku mržnju“.

Ostaje nejasno zbog kog spota je Srpska lista kažnjena, jer jedini predizborni spot koji je Srpska lista emitovala u dosadašnjem toku kampanje očigledno ne sadrži nikakve poruke mržnje.

Podsetimo šta se poručuje u spotu Srpske liste preciznim citiranjem teksta: „Kada je teško, samo zajedno pobeđujemo. Jedinstveni i složni u svakom poslu i odbrani onoga što je naše. Da složno radimo i stvaramo! Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas. I ja!“

Odluci Komisija za žalbe i prigovore na izborima prethodila je odluka izbornog tima Radio-televizije Kosova da zabrani emitovanje spota Srpske liste, u kojoj je zatraženo da se rečenica „kada Srbija zove“ izbaci ili zameni rečenicom „kada Kosovo zove“.

Srpka lista je tada saopštila da obrazloženje dobijeno od šefa izbornog tima RTK Lorika Arifaja sadrži sasvim paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje je izborno pravilo ili zakon prekršen pominjanjanjem Srbije u spotu.

Ono što je usledilo je ponavljanje scenarija sa izbora 2017. godine, kada je Srpska lista, na osnovu žalbe BIRN-a, kažnjena sa 25.000 evra zbog spota u kojem se, kako se navodi u obrazloženju, "promoviše i podstiče mržnja protiv postojanja države Kosovo".

I ovoga puta BIRN je u žalbi Izbornom panelu naveo: „Politički spot koji je objavila Srpska lista teško i ozbiljno narušava poredak Republike Kosovo i poziva na zakonodavstvo druge države, u ovom slučaju države Srbije, i kao takav ovaj spot i ovakav poziv predstavljaju podsticanje na mržnju za većinsku zajednicu na Kosovu“.

BIRN je, podsetićemo, skraćenica za „Balkansku istraživačku reportersku mrežu“, koja je nastala kao koalicija lokalnih nevladinih organizacija u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, čiji je cilj, kako se navodi na njihovom sajtu, „promovisanje slobode govora, ljudskih prava i demokratskih vrednosti“, a finansira je niz evropskih vlada, institucija i fondacija.

Srpska lista će se, kako za Kosovo onlajn kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić, žaliti na odluku Komisije za žalbe i prigovore na izborima, ali ne očekuje da će to imati ikakvog efekta.

- Nalazimo se na udaru jedne uigrane mašinerije koja za cilj ima da utera strah u kosti srpskom narodu. Oni žele da se svaki Srbin na Kosovu i Metohiji pre nego što izgovori ime svoje države osvrne preko ramena da vidi da li ga možda neko sluša, jer ovom suludom odlukom Prištine samo izgovaranje imena Srbije postaje gotovo kriminalni akt - rekao je Simić.

Srpska lista je, kako je istakao, veoma pažljivo birala svoje predizborne poruke, i u spotu „Kad Srbija zove, ja dajem svoj glas“, nema ničega što bi i najslobodnijim tumačenjem moglo biti shvaćeno kao uvreda prema Albancima, ili bilo kome drugom.

- Naš spot emituje rodoljubive poruke o potrebi da srpski narod, kroz zajedničke napore i slogu gradi svoju bolju budućnost. To je politička, ali i socijalna poruka, kojom se jedinstvo promoviše kao uslov opstanka jednog kolektiva. Tim genijima u Prištini srpski narod na Kosovu i Metohiji ne smeta samo ako je raja i razbijena gomila, tako da me ne bi čudilo da i reči jedinstvo i sloga uskoro postanu deo zabranjenog političkog vokabulara“, objasnio je Simić.

- Trudim se da ne izgovaram teške kvalifikacije, ali ono sa čime se suočavamo ne može se nazvati drugačije nego fašizmom. Da li je sledeći korak da nam zabrane da se zovemo Srpska lista, i da nas primoraju da nosimo kečiće i zastave Albanije na svojim skupovima, kao što ih nose ovdašnje albanske stranke? Srpski narod na to ne pristaje, i što nas više budu ugnjetavali i ponižavali, to će odgovor srpskog ponosa i prkosa u nedelju 6. oktobra biti snažniji - zaključio je Simić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kosovo Online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.