RAT ZBOG PODRŠKE RAZGRANIČENJU! Američki profesor koji je traži da se Srbija odrekne severa napao savetnika Trampa
Edvard Džozef i Džon Bolton, Foto: printscreen/youtube

žestoka rasprava

RAT ZBOG PODRŠKE RAZGRANIČENJU! Američki profesor koji je traži da se Srbija odrekne severa napao savetnika Trampa

Tu buru inicirao je i sam Džozef

Objavljeno:

Američki profesor Edvard Džozef, koji je u više navarata kritikovao Srbiju i tražio da se na našu zemlju izvrši značajniji pritisak u pogledu ostvarivanja nezavisnosti Kosova, sada je oštro govorio i o savetniku američkog predsednika Donalda Trampa, Džonu Boltonu zbog njegove podrške razgraničenju Kosova kao potencijalnom rešenju.

Nakon najava da bi Bolton ukoliko Priština ukine takse, o čemu je "Blic" pisao, mogao da dođe u posetu Beogradu i Prištini, u američkoj stručnoj javnosti podigla se nova bura u čijem centru se našao upravo stav Boltona o razgraničenju. Tu buru inicirao je i sam Džozef.

"Razmena teritorija na Kosovu je jako opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u odnosima dveju strana već bi se situacija samo zakomplikovala, a istovremeno to nije zvaničan stav Stejt Dipartmenta", ovako je kontroverzni američki profesor Edvard Džozef prokomentarisao viđenje savetnika američkog predsednika, Džona Boltona o rešenju kosovskog čvora tvrdeći da se ipak u američkoj "kuhinji" kuva nešto drugačiji stav o mogućem rešenju ovog decenijski spornog pitanja.

U razgovoru za Radio slobodna Evropa, predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, Edvard Džozef je govorio o mogućim scenarijima za rešenje kosovskog pitanja i o mogućnosti da Bolton poseti Srbiju baš u vreme kada će SAD krenuti u ofanzivu rešavanja kosovskog problema. On smatra da Boltonov stav o mogućem razgraničenju nema široku podršku u SAD i da predstavlja "igranje vatrom".

- Bolton je u Ukrajini siganlizirao svoju podršku za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kao rešenje. To je opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u njihovim odnosima. Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske - rekao je Džozef, koji je inače javnosti pozant po svom oštrom stavu o kosovskoj nezavisnosti za koju se u svojim naučnim radovima i tekstovima zalaže.

On je, međutim, istakao i da ne veruje da će do Boltonove posete regionu i zaista doći.

Mogući Boltonov dolazak u Srbiju, koji je najavio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, značajan je sa više strana budući da jedan od retkih američkih zvaničnika koji je dao zeleno svetlo razgraničenju Srba i Albanaca o kome se do tada samo spekulisalo u javnosti. On je svojom izjavom da Amerika ne isključuje teritorijalne korekcije pre godinu dana stavio na sto priču o razgraničenju kao potencijlanom rešenju za kosovski čvor, ali i pratično označio promenu politike Vašingtona prema promenama granica na Balkanu.

Podsećamo, tokom prve polovine godine Džozef je čak dva puta pecnuo Srbiju i to oba puta ulazeći u pitanje unutrašnje i spoljne srpske politike.

Lavinu negodovanja izazvala je njegova izjava u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" u kome je, pojašnjavajući navode svoje prethodno objavljene analize, poručio Srbija mora da odustane od severa Kosova. Tom prilikom on je navode da je sever "leglo bezakonja i dodao da se samo, ako se Sjedinjene Američke Države uključe u dijalog Beograda i Prištine, može doći do rešenja".

Takođe, on je kasnije u svom autorskom tekstu objavljenom na sajtu časopisa "Forin polisi" istakao i da bi Zapad trebalo da ima novu strategiju za Kosovo, čija bi okosnica trebalo da bude princip "štap i šargarepa". Tada je predložio i kaznu za Srbiju ukoliko ne izvršava zadato.

Naime, naveo je da Kosovo treba priznati nakon čega će SAD poslati svoju finansijsku i vojnu pomoć. Ovom prilikom je otišao toliko daleko da je čak istakao da ukoliko se to ne desi, Srbija će dobiti "kaznu", i to onu u vidu jače podrške kosovskoj vojsci, angažmana na priznavanju nezavisnosti i uskraćivanja Srbiji razvojne pomoći iz EU.

Oglasio se i nakon otkazivanja samita u Parizu kada je istakao da je vreme da se SAD konačno uključe u dijalog između Beograda i Prištine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.