MAĐARI IZ KFORA HTELI SU DA ZAŠTITE SRBE OD UPADA ROSU! Procurila NAJVEĆA TAJNA divljanja Albanaca na KOSOVU
Kfor na Kosovu, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

MAĐARI IZ KFORA HTELI SU DA ZAŠTITE SRBE OD UPADA ROSU! Procurila NAJVEĆA TAJNA divljanja Albanaca na KOSOVU

Sad je mnogo toga jasnije

Objavljeno:

Rasulo u KFOR-u posle upada ROSU na sever Kosova, hapšenja i maltretiranja Srba u Zubinom Potoku i drugim delovima i dalje traje i nikako da se uspostavi red u ovoj misiji, otkriva Espreso.

Kako saznaje naš portal tokom 28. maja, kada je krenula akcija ROSU pod sloganom borba protiv korupcije u KFOR-u su se dešavale čudne stvari.

- Kada je krenulo divljačko hapšenje Srba i prekomerna upotreba sile na severu južne srpske pokrajine kontigent Mađarskih vojnika u sastavu KFOR-a hteo je da krene u zaštitu Srba, međutim glavešine sa Zapada su ih zaustavile u toj nameri - kaže nam naš izvor iz Prištine.

Prema njegovim rečima Mađari su, kada su videli teror ROSU i NJSO nad srpskim stanovništvom krenuli u sprovođenje svoje misije na Kosovu koja glasi zaštita bezbednosti svih.

- Mađarski komandanti su čak i obavestili nadležne o kretanju u misiju, ali je ubrzo stigla naredba o obustavljanju bilo kakvog dejstva - otkriva naš izvor.

- Kosovska policija je odgovorna za svoje akcije, kada je reč o sprovođenju zakona - rekao je u jednom od svojih intervjua Vinćenco Graso, portparol KFOR-a.

foto: Prentscren

Koliki je haos u KFOR-u vladao tih dana najbolje govore štura saopštenja ove misije tokom i posle akcije ROSU.

Pre svega to je dokaz i tvrdnja da je Beograd obavešten o upadu na sever Kosova.

- Ja sam tokom intervjua za tv Prvu rekao da je "svako bio informisan" što znači da je ta informacija bila ranije obelodanjena ali ne od KFOR-a - rekao je Graso nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko nije obavestio Srbiju o akciji već da je to on lično uradio.

foto: AP

Kada je reč o akciji ROSU, Graso je rekao:

"Ova operacija je sprovedena u različitim opštinama na Kosovu, ne samo na severu, njen rezultat je hapšenje pojedinih policajaca i civila različite nacionalnosti, i stoga nije bilo nikakve međuetničke konfrontacije", kaže Graso.

On precizira da je KFOR nadgledao akciju i da je, kao treći u nizu nadležnih za bezbednost - kosovska policija, UNMIK, pa KFOR, procenio da njegova intervencija nije potrebna, čime je indirektno potvrdio naša saznanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)

Mađarski kontigent Kfor krenuo je da zaštiti Srbe ali su ga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.