UMNIK UDARIO NAJJAČI ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI KOSOVO! Ono što su rekli o ROSU i divljanju Albanaca na SEVERU zabolelo je
Zastava tzv Republike Kosovo, Foto: Espreso.co.rs

NIKAD OŠTRIJI!

UMNIK UDARIO NAJJAČI ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI KOSOVO! Ono što su rekli o ROSU i divljanju Albanaca na SEVERU zabolelo je

Okrenuli su list...

Objavljeno: 11:55h

Misija UN na Kosovu progovorila o prekomernoj upotrebi sile tokom nedavne akcije ROSU. O brutalnom ponašanju specijalaca danas će razgovarati Dačić i Tanin. Danas žalba na pritvor 11 Srba uhapšenih zbog navodne korupcije.

Zahtev Srbije da se na sednici Saveta bezbednosti o KiM, zakazanoj za 10. jun, raspravlja o upadu ROSU na sever Kosova, prebijanjima i hapšenjima Srba, ali i dvojice pripadnika osoblja Unmika, sva je prilika da će, pored Rusije, podržati i sama Misija UN u Pokrajini, pišu Novosti.

Naime, Unmik je zbog brutalnosti akcije ROSU, sprovedene prošlog utorka, još jednom oštro opomenuo Prištinu i optužio je za preteranu i neopravdanu upotrebu sile, ali i za laž.

Unmik je saopštio da informacije kosovske policije o nedavnim događajima uopšte nisu u skladu sa informacijama Misije UN na KiM i naveo da dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu policijske sile pri hapšenju osoblja UN. Ponovljeno je i da je veoma jasno da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika osoblja Unmika prekršena njihova garantovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN.

O svemu ovome danas će u Beogradu razgovarati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin.

Tanin je, inače, odmah posle prebijanja i hapšenja dvojice pripadnika osoblja Unmika, od kojih je jedan ruski državljanin, upozorio Prištinu da će svaki napad na članove Misije naići na najviši stepen međunarodne i diplomatske pravne reakcije, pišu Novosti.

Advokati 11 Srba, uhapšenih u navodnoj akciji za suzbijanje korupcije na KiM, najavili su da će danas podneti žalbe na odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je uhapšenima određen pritvor do 30 dana. Odluka se može očekivati tek naredne sedmice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.