OVAJ PAS DO SMRTI JE ČUVAO SRPSKU VOJSKU! Major Lister je stradao na KOŠARAMA, poslednji put ZACVILEO JE NA VASKRS
Major Lister, Foto: Чојство

četvoronožni heroj!

OVAJ PAS DO SMRTI JE ČUVAO SRPSKU VOJSKU! Major Lister je stradao na KOŠARAMA, poslednji put ZACVILEO JE NA VASKRS

Ovo je priča o jednom psu, psu sa činom majora

Objavljeno:

U moru herojskih priča i ličnih tragedija koje nam iz meseca u mesec, posebno tokom obeležavanja 20-godišnjice rata, jedna je reklo bi se ostala u zapećku.

I ona govori o heroju.

Ona ne govori o naoružanom čoveku. Ovo je priča o jednom psu, psu sa činom majora.

Lister nije bio jedini pas na karauli Košare. Osim njega, tu su bili i Nez, Crni, Maksimilijan...

foto: Чојство

Ipak, prema pričama vojnika, Lister je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Bio je omiljen među vojskom i prepoznatljiv po tome što nije voleo druge pse. Čin majora je zaslužio jer je od 1992. godine dobro izvršavao zadatke u miru, a još bolje u ratu.

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su "Vojska Jugoslavije stoj!", ali se niko nije odazivao.

foto: Чојство

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dve noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomerao uši kako bi dao znak da dolazi čovek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medved, Lister se popeo na dve noge, a njegovo držanje uplašilo je medveda koji je uz krike nastavio dalje.

foto: Чојство

- Za vreme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i avio-bombi, dostojanstveno je držao položaj. Na komandu "čuvaj", licu koje je čuvao ni đavo nije smeo prići - pričaju vojnici za portal Čojstvo.

Poslednji put zacvileo je na Vaskrs,11. aprila 1999. godine. Uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića "Jaguara” ostao je do samog kraja, u toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, obojica su poginuli u prvom rafalu, a uz njih su živote izgubili i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk. Prvi rafal ih je presekao, drugo odeljenje je čulo Listerovo zavijanje, sledeći rafal kada je usledio više se ništa nije čulo…

foto: Чојство

Kako kažu vojnici koji su bili gore na Košarama, Listeru ni muva nije mogla promaći na stotine metara, a ako mu vetar služi, pored oštrog vida, njušio je i na kilometre.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.