NISAM BISLJIM I NISAM ŠIPTAR, JA SAM SRBIN: ALBANAC iz Mitrovice bi da primi PRAVOSLAVLJE, to je jedino što ŽELI
Želja mu je da bude pravoslavac: Bisljim Kunoviku, Foto: Privatni arhiv

ŠOK PRIČA

NISAM BISLJIM I NISAM ŠIPTAR, JA SAM SRBIN: ALBANAC iz Mitrovice bi da primi PRAVOSLAVLJE, to je jedino što ŽELI

Od malena sam voleo i podržavao srpstvo i pravoslavlje, a osim mog imena, ne veže me ništa za mislimansku veroispovest. Porodica me ne podržava, niti želi da preuzme pravoslavnu veru, ali ne marim za to. Što se mene tiče, želim to da učinim za svoju dušu

Objavljeno: 16:47h
  • 124

Sve veći broj Albanaca sa Kosova i Metohije u poslednje vreme želi da napusti islam i pređe u pravoslavnu veru. Imali smo primere kako je čuveni deda Adam zbog male Milice Đorđević, simbola srpske borbe i otpora u Prizrenu, postao Srbin, zatim malog Sulejmana iz Mitrovice koji je promenio veru i postao Dušan, a sada još jedan njegov sugrađanin i sunarodnik želi da prihvati pravoslavlje kao svoju veru.

Bisljim Kunoviku, Albanac iz Kosovsku Mitrovice pisao je redakciji jednih srpskih novina sa samo jednom željom koja mu, kako smo shvatili, znači više nego išta - da mu poognemo da pređe u pravoslavnu veru.

- Ja sam Albanac muslimanske veroispovesti. Celog života sam bio musliman, a sada sam definitivno odlučio da pređem u sveto pravoslavlje - napisao je Kunoviku, koji je na pitanje šta ga je odjednom podstaklo na takvu odluku, odgovorio da to nije odlučio odjednom nakon skoro pola veka života u zabludi. Dugo je razmišljao da postane Srbin...

foto: Privatni arhiv

- Od malena sam voleo i podržavao srpstvo i pravoslavlje, a osim mog imena, ne veže me ništa za mislimansku veroispovest. Porodica me ne podržava, niti želi da preuzme pravoslavnu veru, ali ne marim za to. Što se mene tiče, želim to da učinim za svoju dušu. Dovoljno sam odrastao, imam 48 godina i mogu valjda sam da odlučujem i ne zavisim ni od koga. Želim da preuzmem pravoslavlje, to je moja konačna odluka i želim što pre da saznam kako to mogu da učinim - rekao nam je Bisljim, koji se verovatno neće još dugo tako zvati, jer osim vere, želi da promeni ime i prezime.

- Želim da se zovem Bogoljub! Dopada mi se to ime, a za prezime još nisam odlučio. Voleo bih da bude neko staro srpsko prezime.

Na pitanje da li mu se dopadaju arhaična srpska prezimena poput Hrebeljanović, Toplica, Branković, Bisljim je odgovorio da mu se ne dopadaju navedena prezimena, ali da će uskoro odlučiti kako će se prezivati. Dodao je da bi želeo da se krsti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da služi pravoslavlju onako kako ta vera nalaže.

foto: Privatni arhiv

Gospodin albanske nacionalnosti iz Mitrovice, koji po svoj prilici neće još dugo biti Albanac, otkrio je da je oduvek voleo srpsku kulturu i naciju, imao je mnogo prijatelja Srba, a sa Srpkinjom, kaže, nikada nije bio u ljubavnoj vezi, iako mu se Srpkinje i te kako sviđaku i smatra da su jedne od najlepših žena sveta.

Zanimljivo i pre svega neobično i kontradiktorno, na Bisljimovom Fejsbuk profilu pored fotografija sa porodicom i prijateljima, primetili smo i objave poput onih u albanskim zastavama i simbolima takozvane države Kosovo. Za oko nam je naročito zapala fotografija na kojoj Bisljim čestita praznike sa likom Adema Jašarija ozloglašenog teroriste i koljača koji je počinio mnogo zločina nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu 90-tih godina.

foto: Privatni arhiv

- To nisam ja objavio, kunem se. Neko mi je ukrao šifru Fejsbuk profila i objavio. Ispalo je da sam ja, ali nisam - rekao je Bisljim povodom tih objava.

BONUS VIDEO:

UKINUT PRITVOR SIMONOVIĆU: Predsednik opštine Grocka izlazi na slobodu (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media