KAKO JE RUGOVA KUPOVAO NEZAVISNOST KOSOVA: U džepu je držao KRISTAL IZ TREPČE..
Mustafa je pričao o poverenju koje je uživao Rugova, Foto: Printscreen/Youtube

odnos prema vođi

KAKO JE RUGOVA KUPOVAO NEZAVISNOST KOSOVA: U džepu je držao KRISTAL IZ TREPČE..

Mustafa se prisetio 2006. godine kada je Rugova preminuo

Objavljeno:

Bivši premijer Kosova i predsednik Demokratske lige Kosova Isa Mustafa govorio je o Ibrahimu Rugovi, nazvavši ga najmudrijim i najkonzistentnijim vođom političke scene, psisećajući se 2006. godine kada je bivši predsednik preminuo.

- Pre 13 godina Kosovo se veličanstveno oprostilo od svog predsednika, da još jednom potvrdi poverenje lideru Ibrahimu rugovi, najmudrijem i najkonzistentnijem čoveku koji je imao političku i institucionalnu šemu zemlje. U hladnom januaru 2006. godine, predsednik nas je napustio kada nam je trebalo mnogo da krunišemo istorijski proces nezavisnosti Kosova, ali nas nije ostavio nasamo sa svojim velikim radom i osnivanjem nezavisne države, sa svojom filozofijom humanizma, mira i tolerancije. Tokom dve nedelje žalosnih dana, građani su pokazali veliku čast i ljubav prema svom velikom vođi, predsedniku Rugovi, sa tim ga pozdravlja poslednji put - izjavio je Mustafa.

Lider DSK rekao je da je sve povezano sa Rugovom, u međuvremenu je pomenuo i njegovo književno stvaralaštvo i nagrade koje je dobio u ovoj oblasti.

- Predsednik Rugova je bio lider sa kojim je povezana jedna era, doba nezavisnosti - dodao je on.

Mustafa je govorio i o životu i aktivnosti bivšeg predsednika.

- Rugova i njegovi saradnici radili su na nezavisnosti Kosova, koje bi se kasnije pridružilo čitavom narodu Kosova. Rugova je postao kulturni lider u nacionalnom političkom lideru - pričao je Mustafa, a onda je govorio o vremenu kada je Rugova izabran za predsednika, navodeći uspehe tadašnjih izbora.

On je takođe podsetio na nekoliko putovanja u vreme kada je Mustafa bio ministar u vladi u egzilu i za poklon koji je dao bivšem američkom predsedniku.

- Govorio je sa divljenjem o otporu Albanaca na Kosovu, o njihovom preduzetničkom duhu, o studentima, o nastavnicima koji rade u privatnim školama i kućama, o doktorima. Bio je ispunjen verom i nadao se da ćemo doći do izražaja. U njegovom džepu držao je kristal Trepča umotan u jednostavno pismo kako bi predsedniku Sjedinjenih Američkih Država dao znak za Kosovo, ozbiljno je rekao da smo sa ovom zemljom zasadili svoje nade, imam puno poverenje da će nas Amerika podržati i podržati da napravimo našu zemlju. To se dogodilo baš kao što je rekao naš predsednik - izjavio je on.

Prema Mustafi, LDK i dalje radi na ostvarivanju prioriteta koje je predvidio Rugova.

- LDK radi na ostvarivanju svojih prioriteta kako je to predvidio istorijski predsednik Ibrahim Rugova. LDK ostaje lojalan osnaživanju partnerstva i trajnom prijateljstvu sa SAD i zapadnim zemljama - dodao je on.

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs / Kosova.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.