UMESTO U PENZIJU OTIŠAO JE U ZATVOR! Ovaj srpski predsednik predao se Hagu ZBOG ZLOČINA NA KOSOVU!
Ovaj srpski predsednik predao se Hagu ZBOG ZLOČINA NA KOSOVU!, Foto: Printscreen

i nije ogorčen

UMESTO U PENZIJU OTIŠAO JE U ZATVOR! Ovaj srpski predsednik predao se Hagu ZBOG ZLOČINA NA KOSOVU!

Na pitanje da li je u Hagu razgovarao s drugim osuđenicima, on je kazao da "tamo postoji nepisano pravilo da se o slučajevima ne razgovara"

Objavljeno:

Bivši predsednik Srbije, Milan Milutinović, koji je na toj funkciji bio od 1997. do 2002. godine na današnji dan 2003. godine umesto da se penzioniše, otišao je u Hag.

Milutinović se Hagu predao u januaru 2003. godine, a šest godina kasnije Haški tribunal ga je oslobodio optužbi.

Nakon toga, povukao se iz javnog života, i može se videti tek ponegde, kao što je bio slučaj ove godine na proslavi Dana državnosti koju je priredio aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

foto: FoNet/Nenad Orević

Kasnije je izjavio da "nije ogorčen i osvetoljubivim čovek" i pored toga što je pet godina proveo u zatvoru u Sheveningenu.

"Ali ne u meri da bih bio ogorčen i osvetoljubiv čovek", rekao je Milutinović i dodao da su mu i pored osećaja samoće dani u Sheveningenu brzo prolazili.

Na pitanje da li je u Hagu razgovarao s drugim osuđenicima, on je kazao da "tamo postoji nepisano pravilo da se o slučajevima ne razgovara".

Rekao je i da se samo dva tri puta video na hodniku s bivšim predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, jer su bili smešteni na različitim spratovima.

foto: Printscreen

Milutinović, koji je predsednik Srbije postao kao funkcioner Socijalističke partije Srbije, naveo je da danas nema političkih ambicija i da je u tom smislu dostigao vrh.

On je ocenio da je na Kosovu bilo zločina na obe strane i ponovio da su po Ustavu vojska i MUP bili van njegove nadležnosti.

"Ja po Ustavu (kao predsednik Srbije) nisam imao pravo da naredim ništa bilo kom vojniku ili bilo kom policajcu ni na koji način", rekao je Milutinović.

"Vojska je uvek na nivou federacije, a u ratnim uslovima i policija. Inače, policija je u mirnodopskim uslovima pre svega u rukama vlade", kazao je Milutinović.

Govoreći o pregovorima Rambujeu početkom 1999, on je rekao da oni nisu unapred bili osuđeni na propast ali da je saglasnost unutar Kontakt grupe bila različito konstituisana.

"Možda je i bilo mogućnosti da dve delegacije (SRJ i kosovskih albanaca) direktno razgovaraju", kazao je Milutinović i dodao da je konferencija u proceduralnom smislu bila manjkava.

"Nije postojalo jedinstvo unutar Kontakt grupe kako dalje raditi, tako da su izboksovali tekst sporazuma koji je bio povoljniji za Albance", naveo je Milutinović i dodao da su amandmani prevagnuli tako da delegacija Beograda nije mogla da potpiše takav tekst.

Na pitanje kada je Srbija izgubila šansu da nešto ozbiljno uradi na Kosovu, Milutinović je naveo da je to teško reči i da je svaka vlast imala problema na Kosovu i da ih je rešavala na različite načine.

On je kazao da je još 1996. godine imao ideju da SAD na Kosovu pod komercijalnim uslovima uspostave svoje vojne baze. "Mislim da bi u tom kontekstu mnoge stvari išle drugačije", naveo je Milutinović.

Za zločine na Kosovu 1999, Haški tribunal je osudio bivšeg potpredsednika tadašnje Savezne vlade Nikolu Šainovića, ministra odbrane Dragoljuba Ojdanića, načelnika Generalštaba Nebojšu Pavkovića, kao i generala Vladimira Lazarevića i generala policije Sretana Lukića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.