KONAČNA ODLUKA: Srbi sa severa prekinuli SVAKU VEZU sa Prištinom!
Srbi sa severa prekinuli SVAKU VEZU sa Prištinom, Foto: Zoran Šaponjić

NEĆE DA TRPE VIŠE

KONAČNA ODLUKA: Srbi sa severa prekinuli SVAKU VEZU sa Prištinom!

Gradonačelnici četiri srpske opštine podneli ostavke,koje će biti na snazi sve dok se ne povuku diskriminatorske mere. Neće raditi opštinske službe i sudovi. Masovni protest u Kosovskoj Mitrovici

Objavljeno:

Ostavkom gradonačelnika četiri srpske opštine - Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u utorak je prekinuta komunikacija sa vlastima u Prištini, a funkcionisanje lokalne samouprave po kosovskom sistemu na severu Kosova i Metohije je obustavljen. To znači da se odbornici neće sastajati, neće raditi opštinske službe ni sudovi.

Povod za ostavke lokalnih čelnika, kako su oni sami obrazložili, jeste kršenje ljudskih i ekonomskih prava Srba i ta odluka ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine. Četiri opštine usvojile su i formalnu Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini. Ovaj manevar propraćen je masovnim protestom nekoliko hiljada naših sunarodnika u Mitrovici, koji su mirno demonstrirali ispred sedišta kancelarije EU, zahtevajući ukidanje suludih taksa na robu koja dolazi iz centralne Srbije.

Ostavke su ekspresno podneli Goran Rakić (Kosovska Mitrovica), Stevan Vulović (Zubin Potok), Vučina Janković (Zvečan) i Zoran Todić (Leposavić). Oni su na ove funkcije izabrani oktobra prošle godine, na lokalnim izborima održanim po kosovskim zakonima. Bez obzira na njihovo povlačenje, Privremeni organi opština na severu KiM koji su u sistemu Republike Srbije, nastavljaju da funkcionišu, a kako su Todić i Vulović na čelu ovih organa, oni ostaju na tim dužnostima, kao i Aleksandar Spirić u Kosovskoj Mitrovici i Ivan Todosijević u Zvečanu. Solidarišući se sa građanima koji protestuju zbog kršenja ljudskih prava Srba na KiM, sudije i tužioci suda u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, prestali su sa radom u 9 časova.

Dojučerašnji gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da su razlozi njegove ostavke uvođenje anticivilizacijskih taksa, kojima je Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje kao i nepravedno hapšenje građana Severne Mitrovice i pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Stevan Vulović naveo je da ovim postupkom pokazuje da je sa srpskim narodom i najavio je da će tražiti od predsednice parlamenta (Maje Gojković) da raspiše izbore po srpskom sistemu:

- Ovih pet godina trpeli smo torture i od međunarodne zajednice i od privremenih kosovskih institucija. Sve ima kraj pa i to.

Posle sednica četiri opštine, u Kosovskoj Mitrovici je u podne započeo miran protest Srba. Okupljeni su poručili da neće dozvoliti da ih Priština svojim diskriminatorskim merama prinudi na odlazak, ali i da će samo jedinstveni opstati i ostati na KiM. Nosili su transparete: "Hoćemo mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu decu"", "Imamo pravo na hleb", "Stop nasilju Prištine", "EU otvori oči"...

Rakić je sa ovog skupa zamolio EU i Prištinu da ne izvlače iz konteksta ono što se događa, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom:

- Zalihe hrane su nam na izmaku, a krizni štab će donositi odluke u skladu sa situacijom. Ovde ispred Kancelarije Euleksa nastavićemo da se mirno borimo za goli život jer odavde nema nazad.

Doktor Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, poručio je da neće podnositi ostavku jer on funkcioniše po sistemu države Srbije:

- Svi vi okupljeni ste simbol otpora i borbe za slobodu i opstanak u državi Srbiji. Svedoci ste nasilja Albanaca i međunarodne zajednice u prethodnih 20 godina, terorisanja, ubijanja, proterivanja Srba u kontinuitetu. Sada je posredi i ekonomski vid nasilja i novi danak u krvi, zbog zahteva Haradinaja da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Čim su se pojavile vesti o protestima, oglasili su se i iz Brisela i ponovili stav da odluka o podizanju taksi mora da se povuče jer predstavlja kršenje cefta i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova:

- Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karaktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa - rekla je Maja Kocijančič, portparol šefice evropske diplomatije.

Inače, na severu KiM počele su vežbe KFOR, a prema rečima portparola ove misije Vinčenca Grasa, nije reč o vojnim aktivnostima, već je cilj da KFOR bude "vidljiviji". Povodom ovih aktivnosti, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun pozvao je komandu te vojne misije da kaže zašto je u ponedeljak veče u bazu kod Južne Mitrovice došlo 20 kamiona.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.