SVE MANJE LEKOVA I KISEONIKA, BRAŠNA IMAJU SAMO ZA JOŠ 10 DANA! Kosovu preti kriza ZBOG BLOKADE ROBE iz Srbije
Robe u zalihama ima za još pet ili šest dana, Foto: Printscreen

agonija se nastavlja

SVE MANJE LEKOVA I KISEONIKA, BRAŠNA IMAJU SAMO ZA JOŠ 10 DANA! Kosovu preti kriza ZBOG BLOKADE ROBE iz Srbije

Na pijaci za vikend nije bilo prodavaca mesa iz kopaoničkih sela, novine nisu stigle na kioske, brašna imaju za svega 10

Objavljeno:

Posle četiri dana blokade robe iz centralne Srbije, pojedine dnevne novine i određena količina lekova stigli su na Kosovo i Metohiju, javljaju mediji.

Novine nisu stigle na kioske, već su razdeljene po zgradama.

Ponegde su stavljane u sandučiće, a negde ostavljane ispred vrata stanova.

Na pijaci za vikend nije bilo prodavaca mesa iz kopaoničkih sela. Sve je manje lekova, a najteže je sa rezervama kiseonika, javio je izveštač RTS-a.

Predsednik Udruženja "Majka devet Jugovića" Svetlana Stević kaže da na Kosmetu preti teška socijalna kriza.

Prema njenim rečima, ovo udruženje već 17 godina nastoji da najugraženijem stanovništvu na Kosmetu dopremi hleb, a sada imaju brašna za svega 10 dana.

Stevićeva je rekla da su se javili i novi korisnici narodnih kuhinja koji traže pomoć, jer sada ne mogu da plaćaju hranu po novoj ceni.

- To su porodice sa većim brojem dece - kaže ona i upozorava da će narodne kuhinje biti zatvorene, ako ne uspeju da uvezu brašno.

Srbi sa Kosmeta najavili su mirni protest zbog taksi od 100 odsto koje je Priština uvela pre četiri dana za robu iz centralne Srbije, kao i zbog upada jedinice Rosu na sever Kosmeta i hapšenja Srba.

Podsećamo, juče su predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, kao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, razgovarali u Mitrovici sa privrednicima o stanju na Severu Kosova.

Robe u zalihama ima za još pet ili šest dana, a dalje će se dogovorom rešavati situacija - rekao je za RTS preduzetnik Radoš Petrović. Na pitanje da li je sada moguće da poraste šverc robe, Petrović je rekao da je narod na sve spreman kada mu je ugrožena egzistencija.

Zaključak sastanka je da podizanja cena neće biti, jer trenutno hrane ima za još nekoliko dana. Nadamo se da ćemo svim sredstvima da obezbedimo hranu za narod. Ponavljam da neće biti podizanja cena i narod nema razloga da strahuje. Zamolili bismo građane da ne prave kućne zalihe, da ne bi došlo do panike, a mi ćemo se snaći kako ćemo da obezbedimo - rekao je Petrović, a prenosi Kossev.

- Već se polako oseća nestašica mleka - još pre dva dana je za beogradske medije rekao Igor Simić, a istog dana je rekao da su u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici zalihe hrane dovoljne za svega šest dana, i to po redukovanoj ishrani.

Simić je takođe prethodnih dana najavio da će litar mleka da košta 320 dinara i da će 90 odsto građana na KiM-u, "postati socijalna kategorija".

Hleba ima u Kosovskoj Mitrovici i vekna košta isto koliko i juče, 50 dinara, dok je u Južnoj Mitrovici hleb poskupeo sa 25 na 50 centi, odnosno sada košta 60 dinara, prenose mediji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.