ISPRAVKA Netačne tvrdnje o snimku koji prikazuje navodne pretnje Albanaca
Foto: Printscreen / Titter / Vincent Triest

ispravka

ISPRAVKA Netačne tvrdnje o snimku koji prikazuje navodne pretnje Albanaca

Ispravka

Objavljeno: 17:22h

Portal Espreso je datuma 13.09.2018. godine objavio vest sa naslovom "DA LI JE NA POMOLU FORMIRANJE NOVE OVK? Albanci DO ZUBA NAORUŽANI snimili preteću poruku Srbiji i Kosovu! SPREMNI SU ZA POKOLJ I IMAJU ZACRTAN CILJ (VIDEO)" koji je sadržao netačne informacije.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst i njegov naslov su izmenjeni.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, preneli smo u septembru 2018. vest da je navodna naoružana ekstremistička grupa koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija (ANA) postavila video-snimak u kom od albanske i kosovske vlade traži da ne trguju teritorijama. Vest se oslanja na tvit holandskog novinara i dopisnika iz Tirane Vinsenta Triesta u kojem je, međutim, postavljen snimak star više od osam godina.

Snimak i tvit holandskog novinara izazvali su mnogo pažnje u srpskim medijima, ali se ispostavilo da se ne radi ni o kakvom novom ili aktuelnom video-zapisu. Pretragom se može ustanoviti da je snimak s grupom maskiranih i naoružanih muškaraca ispred albanske zastave dostupan od januara 2013. godine, piše "Fake news tragač".

"Tvitovi koje sam napisao o objavi ANA baziraju se na starom videu, koji mi je poslao neko kome sam verovao. Izvinite što sam postavio stari video, bila je greška", napisao je Triest.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.