Ma, da li je realno? Albanci Arkana nominovali za Oskara! Evo i za šta! (VIDEO)

britanci i kosovo

Ma, da li je realno? Albanci Arkana nominovali za Oskara! Evo i za šta! (VIDEO)

I Željko Ražnatović Arkan je završio dodeli Oskara i to zahvaljujući onima, od kojih bi to najmanje očekivali
Objavljeno:

Albansko filmsko ostvarenje sa Kosova "Shok" odnosno "Prijatelj", prvi je film iz južne srpske pokrajine koji je nominovan za Oskara i to u konkurenciji kratkometražnih radova. Producent filma je još kao dete dobio batine od srpskog policajca, zato što se pravio da ne razume srpski, pa je svoje iskustvo sada pretočio u film u kom se pominje i Arkan. Uz njih smo rasli, plakali i smejali se: 10 najgledanijih srpskih filmova svih vremena! (VIDEO) Radnja ovog filma od 21 minuta odvija se u Kosovskoj Mitrovici 1998. godine, u vreme kada su napadi terorističke Oslobodilačke vojske Kosova već uzeli maha, a tu su stigle i srpske paravojne formacije. To se vidi kroz scenu u kojoj 12-godišnji Petrit u želji da zaradi novac za bicikl tajno uzima papir za rolanje cigareta od svog dede i prodaje ga Draganu, pripadniku Arkanovih "Tigrova".

Drug ga upozorava kako bi mogao da se nađe u nevolji zbog poslovanja sa paravojnom jedinicom, a Petrit mu na to pokazuje pištolj koji je takođe pozajmio do dede i uverava ga da je sa njim bezbedan. Vežbamo kume, probamo za film: 10 najgorih seks scena srpske kinematografije (VIDEO) U jednoj od scena filma dečaci se voze autobusom kada ih na kontrolnom punktu zaustavlja srpska policija, koja pretresa sve i maltretira dečake jer je kod njih našla knjigu na albanskom jeziku.
Printscreen/ YouTube/ Albanian Boss
Ulogu Arkanovog ratnog veterana Dragana igra Ešref Durmiši, producent filma, koji je krajem 90-ih godina prošlog veka imao bliski susret sa srpskim pendrekom. - Glumio sam policajca koji me je prebio - uz smeh je rekao Durmiši. 11 nominacija za Oskara koje Akademija mora da usvoji što pre! (FOTO) (GIF) Reditelj je anonimni Britanac Džejmi Donahju koji očigledno ima jednostran pogled na ratna dešavanja i idealizovanu sliku sadašnjeg stanja na Kosovu.
- Mlada generacija shvata kakve su žrtve podnete, ali oni predstavljaju sjajniju, pozitivniju budućnost. Ljudi kao Lum, glavni glumac, odrasli su u slobodnom svetu, ali zaista cene tu slobodu, koja im omogućuje da žive punim plućima - kaže Donahju, koji ne zna ili ne želi da zna za srpska geta na "slobodnom" Kosovu. Ponovo nominovan! Hoće li Dikaprio napokon dobiti tog Oskara? (VIDEO) Film je inače već dobio tri nagrade na "Aspen šortsfestu" u Koloradu prošle godine. A da li će dobiti i Oskara, ostaje da vidimo.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.