LJAJIĆ ODBRUSIO PACOLIJU: Srbija ne daje oružje ni za kikiriki, a kamoli besplatno!
Foto: Beta/Miloš Miškov

ODGOVOR

LJAJIĆ ODBRUSIO PACOLIJU: Srbija ne daje oružje ni za kikiriki, a kamoli besplatno!

Prištinske vlasti tvrde kako Srbija prodaju i poklanjanje oružja u Africi koristi kao diplomatsko sredstvo da neke od tih zemalja ne bi priznale nezavisnost Kosova

Objavljeno:

Ministar trgovine Rasim Ljajić za N1 odbacuje takve tvrdnje i navodi da su svi ugovori o prodaji oružja legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter.

Snimak kamerunskog vojnika koji puca u žene i decu puškom M21 – proizvedenom u kragujevačkoj Zastavi – naveo je organizaciju Amnesti internešenel da od Srbije zatraži da zaustavi isporuke toj zemlji.

Zbog istog snimka, oglasilo se i Kosovsko ministarstvo inostranih poslova koje navodi da su srpske puške, zapravo diplomatsko oružje, kojim Srbija pojedine Afričke zemlje, poput Kameruna, potkupljuje kako ne bi priznale nezavisnost Kosova.

Kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli tvrdi i da ima dokaze za svoje optužbe.

"Imamo dokaze da je jedna od osnova srpske diplomatije nuđenje oružja kao kompenzacije. Moja zabrinutost je potvrdjena juče. Imamo imena nekih država, ali zbog diskrecije zadržavamo te informacije za nas”, naveo je Pacoli.

Ministar trgovine Rasim Ljajić odbacuje takve navode. “To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija”, objasnio je Ljajić.

U Ministarstvu trgovine kažu da Srbija najviše oružja izvozi: Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Ujedinjenim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Srbija u prodaji oružja sledi primere visoko razvijenih zemalja, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

“U ovom trenutku srpska vojna industrija uglavnom snabdeva naoružanjem direktno ili indirektno ratujuće vojske koje su politički podobne za SAD i njihove saveznike, na prostoru od Zapadne Afrike, druge zemlje podsaharske Afrike, Bliskog Istoka i Centralne Azije”, ističe Radić.

Preporuka Amnesti Internešenala da Srbija obustavi izvoz oružja u Kamerun nije obavezujuća.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.