SAVEZ SA SRBIJU PROTIV KOSOVA U UN, TRAŽE DA SRBIJA SAČEKA S ULASKOM U EU?! Šta na to kažu lideri opozicije?
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

ŠTA VI KAŽETE?

SAVEZ SA SRBIJU PROTIV KOSOVA U UN, TRAŽE DA SRBIJA SAČEKA S ULASKOM U EU?! Šta na to kažu lideri opozicije?

Ova informacija je počela da se širi društvenim mrežama

Objavljeno: 15:27h

Na društvenim mrežama pojavio se tekst u kome se deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju optužuje da se protivi stavu da Kosovo treba da dobije stolicu u UN, kao i da treba da se sačeka sa ulaskom Srbije u Evropsku uniju.

Ova informacija počela je da se širi Tviterom, pa smo pozvali lidere koji su u Savezu za Srbiju da nam ovu situaciju prokomentarišu.

foto: Beta / Miloš Miškov

Dragan Đilas kaže za Espreso da ovo nije istina i da se o tome nije pričalo.

- O tome što piše u tom tekstu nismo progovorili nijednu jedinu reč - tvrdi Đilas.

foto: Filip Plavčić

I Borko Stefanović za naš portal kaže da deo o EU i NATO nije istinit, kao što nije istina ni da su se dogovarali mandati.

- Jedino je tačno protivljenje Kosovu u UN. Nikad se u Savezu nije razgovaralo o EU i NATO. To se plasira da bi se Savez predstavio kao nacionalistički i desničarski, anti-evropski, ali to nema veze sa istinom. Nas okuplja program od tridesetak tačaka, a ta pitanja, ma kako nekima bila važna, sad nisu u zajedničkom fokusu i nisu prioritet - objašnjava Stefanović.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić juče je već na neki način odgovorio na ovo pitanje:

- Takozvani „sveobuhvatni sporazum“ s Prištinom o kome se govori po svoj prilici neće sadržati nijednu bitnu stavku osim te da Beograd neće blokirati „Kosovo“ za članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući UN. To je neprihvatljivo i nepotrebno - kazao je Jeremić za Blic.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović za Espreso kaže da se protive ugovoru u kojem bi se Srbija saglasila s članstvom Kosova u UN.

foto: Zorana Jevtić

- To bi značilo da je Srbija nedvosmisleno i automatski priznala Kosovo. Svi u Savezu se slažemo oko toga da Srbija mora biti evropsko društvo i da mora da usvoji sve evropske standarde i propise. Međutim, o formalnom članstvu ne odlučujemo mi, već evropski lideri, a predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da nema proširenja u narednih 10 godina, minimum. Zato se sad moramo fokusirati na svoj razvoj i interese, da bi dočekali jači neko sledeće potencijalno proširenje - ističe Jovanović.

U tekstu piše da se nedavno na sastanku opozicije na Zlatiboru pričalo da su se "učesnici protivili stavu da Kosovo treba da dobije stolicu u UN", kao i da su, što se tiče evropskog puta svi bili saglasni i "da bi trebalo da se sačeka sa ulaskom Srbije u EU, kako bi se videlo na kojim principima će će se organizovati EU, ali i kakva će biti sudbina NATO".

Bonus video:

Espreso intervju, Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.