NESTANAK STEFANA CVETKOVIĆA UZNEMIRIO SVETSKU JAVNOST! Reporteri bez granica izrazili zabrinutost i pozvali srpsku i kosovsku vlast da rasvetle slučaj: Mi stojimo uz novinare iz Srbije!
Foto: media centar

apel iz sveta

NESTANAK STEFANA CVETKOVIĆA UZNEMIRIO SVETSKU JAVNOST! Reporteri bez granica izrazili zabrinutost i pozvali srpsku i kosovsku vlast da rasvetle slučaj: Mi stojimo uz novinare iz Srbije!

Srbija je rangirana na 76. mestu od 180 zemalja u RSF Svetskom indeksu slobode štampe iz 2018

Objavljeno: 21:48h

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su srpske i kosovske vlasti da rasvetle slučaj o nestanku srpskog istraživačkog novinara Stefana Cvetkovića juče u blizini Bele Crkve na severu Srbije.

Cvetkovićev auto pronađen je sinoć sa upaljenim motorom, svetlima i otvorenim vozačevim vratima, ali bez vozača. Njegove kolege i porodica nisu uspeli da ga pronađu. Prema nekim izvorima, slomljena narukvica sata pronađena je u blizini automobila. Cvetković je poznat po kritikama srpskih zvaničnika i podneo je tužbu 2014. optužujući nekoliko zvaničnika za pronevere javnih sredstava. Iste godine, takođe je javno osporio tri zvaničnika o njihovoj ulozi u određenim krivičnim delima. Imao je sukobe sa nekoliko političara i više puta je prijavljivao pretnje. Osetljivi slučajevi koje je pokrivao uključuju i ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića u Mitrovici u severnom delu Kosova u januaru mesecu ove godine.

"Mi stojimo zajedno uz novinare u Srbiji u ovom teškom trenutku i pozivamo srpske i kosovske vlasti da učine sve što je moguće kako bismo brzo rasvetlili nestanak Stefana Cvetkovića", rekao je Pauline Ades-Mevel, šef EUF- Balkan deska. Ilir Gasi, programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija, nazvan po srpskom novinaru ubijenoj 1999. godine i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Srbiji, rekao je da je zabrinut zbog nestanka Cvetkovića.

"Koliko možemo da kažemo, tamo su poslate mnoge policijske snage i iskreno se nadam da je Stefan Cvetković živ i dobar", rekao je Gasi. "Međutim, treba reći da se bezbednosna situacija novinara u Srbiji pogoršala. Broj prijavljenih napada raste, ali vrlo mali broj slučajeva se rešava. Najveće, kao što su ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinovića, još uvek čekaju na rasvetljenje". Cvetković je u martu 2017. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca u maju 2017. godine, a optužujući je da je okrivio tri zvaničnika i "neovlašteno objavljivio dokumenata". RSF je tada izdao saopštenje za javnost, osuđujući kaznu kao nepravednu i nesrazmernu. Srbija je rangirana na 76. mestu od 180 zemalja u RSF Svetskom indeksu slobode štampe iz 2018. godine nakon pada deset mesta zbog uznemiravanja, pretnji i napada na koje su novinari bili izloženi.

(Espreso.co.rs / rsf.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.