OVO NIJE SERIJA IZOLOVANIH INCIDENATA VEĆ ORGANIZOVANI TEROR! Kancelarija KiM o napadima koji se ponavljaju IZ DANA U DAN
Foto: Fonet

NE PRESTAJU!

OVO NIJE SERIJA IZOLOVANIH INCIDENATA VEĆ ORGANIZOVANI TEROR! Kancelarija KiM o napadima koji se ponavljaju IZ DANA U DAN

Kancelarija podseća da i pored stalnih apela da se pruži šansa razgovorima i miroljubivim sredstvima za rešavanje nesuglasica, na terenu ima sve češćih napada

Objavljeno:

Povodom sinoćnog kamenovanja dve srpske kuće u Kosovskoj Vitini, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na KIM više nisu serija izolovanih incidenata, već organizovani teror.

Tim napadima se preti ne samo našim građanima u pokrajini, već i našoj državi, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Kancelarija podseća da i pored stalnih apela da se pruži šansa razgovorima i miroljubivim sredstvima za rešavanje nesuglasica, na terenu ima sve češćih napada.

- Nekada oni imaju pojavni oblik imovinskih delikata, a nekada su sasvim neprikriveni napadi iz mržnje, kao u slučaju najnovijeg kamenovanja srpskih kuća u Kosovskoj Vitini - smatra Kancelarija za KIM.

Podseća se da sve češće oni koji treba da se staraju o bezbednosti svih žitelja KIM, umesto sankcija za počinioce, glasno ćute ili daju neprimerene javne reakcije, kojima se napadi relativizuju i banalizuju na nepristojan i ciničan način.

Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca jedini je način da se ovaj talas nasilja zaustavi, napominje Kancelarija za KIM.

Ističe takođe da je obaveza ove generacije da izgradi odnos poverenja između srpskog i albanskog naroda i da stvori uslove za suživot, jer svaki drugi scenario vodi u nove mržnje i nasilja.

Srbija je spremna da iskreno učestvuje u tom procesu, ali je spremna i da stane iza svojih građana na KIM i njihovih ugroženih osnovnih ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

HAOS U PRIJEPOLJU: Magistrala i dalje blokirana, na alternativnim pravcima ogromne gužve

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.