ALBANSKA POLITIČARKA REKLA JE U UN DA SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO: Onda je reč uzeo Ivica Dačić (VIDEO)
Foto: Beta/Miloš Miškov, AP

sednica saveta za bezbednost

ALBANSKA POLITIČARKA REKLA JE U UN DA SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO: Onda je reč uzeo Ivica Dačić (VIDEO)

Ministar inostranih poslova potkačio je i zapadne zemlje koje danas podržavaju nezavisnost Kosova, a zaboravljaju na prijateljske odnose sa Srbijom

Objavljeno: 17:11h

Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je kako Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, koje je kako je navela "slobodno i nezavisno, što se neće promeniti". Rekla je i kako Kosovo nikad nije bilo srpsko, te kako predstavnici Srbije "moraju da shvate" da na Kosovo mogu da ulaze samo uz dozvolu kosovskih institucija i da će u suprotnom Kosovo morati da postupa u skladu sa procedurama.

- Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova pošto je sama Srbija zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je priznao nezavinost Kosova -kazala je Čitaku i dodala kako su institucije Kosova formirale radnu grupu za izradu Nacrta Statuta ZSO.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, odgovorio je ambasadorki Kosova u SAD, rekavši da sa njom neće polemisati, jer mu to nije namera.

- Već sam rekao više puta da želim da ove sednice budu konstruktivne, tako da neću uopšte komentarisati ono što je ona rekla, iako bih naravno mogao, kao i ona meni. S druge strane, želim samo da dodam nešto na ono što sam čuo od vas predstavnika nekih zemalja. Meni je drago što ste pomenuli, naročito predstavnici Velike Britanije, deset godina od obeležavanja nezavisnosti Kosova, diplomatskih odnosa i tako dalje - rekao je Dačić i dodao da je njemu drago zbog toga.

Pogledajte u videu Dačićev odgovor Vljlori Čitaku:

On je želeo da podseti o diplomatskim odnosima Srbije i drugih zemalja.

- Nadam se da je i vama isto tako drago, što smo prošle godine obeležili, 180 godina od diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Prvi konzul u Srbiji je bio Lojd Hodžins 1837. Nadam se da to isto tako zaslužuje vašu radost i zadovoljstvo, a ne samo deset godina diplomatskih odnosa s Kosovom. S druge strane, podsetiću i to da ćemo s Francuskom sledeće godine obeležiti 180 godina diplomatskih odnosa. Da su diplomatski odnosi uspostavljeni 1839.godine. Takođe, ove godine smo obležili 180 godina s Ruskom diplomacijom. Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1838. Sa Sjedinjenim Američkim Državama diplomatske odnose smo uspostavili 1881, pre 137 godina. S Holandijom pre 119 godina 1899. godine. Kraljevina Srbija, ne govorim o Jugoslaviji, govorim o Srbiji. Sve ovo što sam govorio, govorio sam o Srbiji. Sa Švedskom, pre 101 godinu, 1917. I s Poljskom kao predsedavajućem pre 99 godina. Znači, želim samo da vas podsetim da razgovarate s jednom starom državom s kojom imate stare, dugogodišnje, prijateljske odnose - rekao je Dačić i naglasio da posebno želi da kaže da kad se izađe iz Kancelarije državnog sekretara Velike Britanije, u Forin ofisu, vidi se jedan mural napravljen posle Prvog svetskog rata.

- Na njemu stoji Britanika koja pod svojim skutima drži Belgiju i Srbiju kao zemlje koje su bile najveće žrtve u Prvom svetskom ratu. Mi smo u Prvom svetskom ratu, dame i gospodo, izgubili 40 odsto muškog stanovništva. Tako da vas molim, da sve to imate u vidu, kad govorite o našim problemima i našim odnosima. Morate da shvatite da time ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za takve stvari. Mi želimo sa svima vama da budemo partneri. Kao što vidite dugogodišnja je tradicija naših odnosa, viševekovna je tradicija naših odnosa - rekao je Dačić.

Ministar se u svom govoru podsetio i naših istorijskih odnosa i toga šta je Srbija radila za saveznike u Prvom i Drugom svetskom ratu.

- Ne želim da se vraćam u prošlost, želimo u budućnost, ali budućnost ne može da bude zasnovana samo na poštovanju albanskih interesa. Srbija je spremna na kompromis, ali kompromis znači uvažavanje interesa obe strane. A videli ste da se mnoge zemlje danas u svetu suočavaju sa sličnim problemima sa kojima se Srbija suočila - rekao je Dačić.

Bonus Video:

Đorđo Žujović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.