KOSOVSKI TUŽILAC: Srbija nije dala informacije o Ivanoviću! KUBUROVIĆ: Toliko o iskrenoj saradnji
Ministarka Pravde Nela Kuburović i Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi, Foto: Fonet/Printscreen/Youtube

Brebacju jedni na druge

KOSOVSKI TUŽILAC: Srbija nije dala informacije o Ivanoviću! KUBUROVIĆ: Toliko o iskrenoj saradnji

Mi imamo neke dokaze, koje smo do sada obezbedili, ali je potrebno preduzeti mere na otkrivanju identiteta izvršioca tog krivičnog dela

Objavljeno:

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je da tužilaštvo ima određene dokaze o ubistvu predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali je dodao da, i pored zahteva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu.

"Mi imamo neke dokaze, koje smo do sada obezbedili, ali je potrebno preduzeti mere na otkrivanju identiteta izvršioca tog krivičnog dela", kazao je Ljumezi u intervjuu za portal Arbreshi.info.

On je kazao i da institucije Srbije, i pored zahteva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice.

"Bilo je zahteva i od strane vlasti u Srbiji da sarađujemo. Mi smo rekli da smo spremni da primimo sve informacije koje eventualno imaju o ubistvu Olivera Ivanovića kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj saradnji. Do sada nam nisu dali informacije, mi ih očekujemo", kazao je kosovski državni tužilac.

Istragu o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića vode dvojica tužilaca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jedan Srbin i jedan Albanac.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da će istražni organi Kosova vrlo brzo izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da je ubistvo Ivanovića "kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu".

"Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva", kazao je Tači.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta Građanske inicijative SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Usledio je i odgovor ministarke pravde Nele Kuburović

Povodom današnje izjave kosovskog tužioca Aleksandera Ljumezija da Srbija ne sarađuje u otkrivanju identiteta počinioca ubistva Olivera Ivanovića, ministarka pravde Nela Kuburović ukazuje da je zamolnice kosovskih organa za dostavljanje određenih podaka u vezi sa ubistvom Ivanovića Ministarstvo pravde prosledilo Tužilaštvu za organozovani kriminal na dalje postupanje.

„Kada nadležno tužilaštvo prikupi tražene podatke, Ministarstvo pravde će putem pravne saradnje iste proslediti nadležnim organima na Kosovu.

Kolika je iskrena volja i želja za saradnjom kosovskih organa sa nadležnim organima u Beogradu govori i to da do današnjeg dana Tužilaštvu za organizovani kriminal nije dostavljena nijedna tražena informacija, pa čak ni zapisnik sa uviđaja, posle više od dve nedelje od ubistva Ivanovića.

U odgovoru na zamolnicu iz Beograda, koje je Ministarstvo pravde dobilo, prištinski organi naveli su da su spremni na saradnju i da će zapisnik o uviđaju dostaviti u najkraćem roku. Toliko o njihovoj iskrenoj saradnji“.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Boško Obradović i Saša Radulović

(Espreso.co.rs / N1 )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.