SKANDAL, američki profesor rekao da je UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA ONO ŠTO JE KOSOVU BILO POTREBNO!
Oliver Ivanović, Foto: Profimedia

užasno

SKANDAL, američki profesor rekao da je UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA ONO ŠTO JE KOSOVU BILO POTREBNO!

Za "Forin polisi" profesor Džozef je izneo kontraverzni stav

Objavljeno: 10:24h

Edvard P. Džozef, profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, u časopisu "Forin polisi" objavio je članak o ubistvu Olivera Ivanovića sa skandaloznim naslovom - "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

Članak je objavljen kao lični stav, a Dzozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile "najverovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kaže, bujaju "na severu, gde vlada bezakonje". Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu".

On veruje da Srbi gaje iluziju da mogu da odvoje sever od ostatka izgubljenog Kosova.

- I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića - kaže Džozef i, nakon podsećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sever Kosova odvoji.

On misli i da Albanci dele srpski zabudu.

- Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli da počine zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom - navodi Džozef.

- Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije - ocenjuje Džozef.

On, međutim, misli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, neće moći sami da postignu kompromis.

- Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene - ocenjuje vašingtonski profesor i tvrdi da "samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU".

Takođe upozorava da kosovsko pitanje ne sme biti prepušteno Evropi upravo zbog "pretnje Rusije".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.