MI ĆEMO NAŠU ISTRAGU SPROVESTI! Vučić ide na Kosovo!
VUČIĆ IDE NA KOSOVO, Foto: Beta

đurić poručuje!

MI ĆEMO NAŠU ISTRAGU SPROVESTI! Vučić ide na Kosovo!

- Zahtevamo da se državi Srbiji omogući da učestvuje u istrazi, a mi ćemo našu istragu sigurno sprovesti - rekao je Đurić!

Objavljeno:

"Ubistvo Olivera Ivanovića je pre svega velika tragedija za njegovu porodicu, ali i ceo srpski narod", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da je ovo najgora stvar koja je mogla biti urađena Srbima na Kosovu.

U specijalnoj emisiji "Oko" na Radio-televijiziji Srbije gostovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurići i Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

- Zahtevamo da se državi Srbiji omogući da učestvuje u istrazi, a mi ćemo našu istragu sigurno sprovesti - rekao je Đurić.

S obzirom na to da su kosovske vlasti već odbile ovaj zahtev Beograda, Đurić je naglasio da je u pitanju velika tragedija i da će, ako Priština ne dozvoli da Beograd učestvuje u njoj, to značiti da je jasno odakle je došao ubica.

On je naveo i da će Srbija insistirati na privođenju ubica pravdi.

- Ako se to ne desi, onda nešto tamo nije u redu - rekao je Đurić.

S druge strane, Jevtić je na početku istakao da je ovo najbolniji trenutak za porodicu Olivera Ivanovića, te da je sada najvažnije da se ne izlazi sa preuranjenim zaključima koji nisu potkrepljeni činjenicama.

- Ja ću i u razgovoru sa članovima kosovskih organa tražiti da se srpski organi uključe u istragu. Mislim da je ovo izuzetno opasna stvar i da oni koji su ovo planirali imaju opasne namere. Kako se te namere ne bi ostvarile važno je izaći u javnost sa činjenicama - rekao je Jevtić i dodao da ovaj događaj ne sme da se koristi u političke svrhe.

- Do sada su naši razgovori uvek bil korektni, ali ovo je specifičan trenutak - rekao je on povodom pitanja da li očekuje da će Priština, ipak, dozvoliti da Beograd učestvuje u istrazi.

Đurić je tim povodom najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Srbe na Kosovu.

MARKO ĐURIĆ
MARKO ĐURIĆfoto: Fonet

- Naš posao je da se borimo da ovo izađe na čistac i država Srbija neće stati dok ubica Olivera Ivanovića ne bude pred pravdom. Upravo zato će predsednik Vučić otići i biti sa našim narodom na Kosovu, kada je najteže. Otići će u subotu na sever Kim, i na centralno Kosovo i Metohiju, da razgovara sa našim ljudima i mukama sa kojima se suočavaju, da bude sa njima u najtežem trenutku i da zajedno izgradimo čvrstinu koja nam treba u ovom teškom vremenu - rekao je Đurić.

On je podsetio da je juče Kadri veselji, koga je nazvao "vlasnikom života i smrti", pretio da će kosovski Albanci ako treba doći i do Niša.

- Unošenje straha i terora može da se koristi da se zauzme severni deo Kosova na kojem žive Srbi. Nećemo nikome dozvoliti ni da podeli Srbiju, ni da ostvari svoje monstruozne političke ciljeve - rekao je Đurić.

Jevtić je rekao da su Srbi nakon ubistva Ivanovića veoma uznemireni.

- Podsetiću da je od početka godine bilo napada na povratnike, a ovo danas što se desilo unelo je dodatnu uznemirenost među Srbe. U opštinama sa srpskom većinom situacija jeste mirna, ali se nakon ovoga danas svi mi osećamo neprijatno. U ovom trenutku nam je potrebno jedinstvo, jedino tako možemo da se izborimo s ovim. Svakako da će poseta predsednika Vučića doprineti tome - objasnio je Jevtić.

On je rekao da je nekome bio cilj da Srbe podeli i oslabi i ovom terorističkim aktom uini sve što je suprotno našim interesima, među kojima je glavni mir.

Đurić je dodao da nastavka briselskih pregovora neće biti dok ne dobijemo informacije o tome ko je ubio Olivera Ivanovića. On je rekao i da boli ćutanje međunarodne zajednice, ne samo danas nakon ubistva Ivanovića, već i nakon izjave Veseljija da će "doći do Niša", na paljenje srpske imovine i druge probleme kosovskih Srba.

S obzirom na to da je zvanični Beograd više puta tokom dana konstatovao da je ovo teroristički napad, Đurić smatra da međunarodna zajednica mora da reaguje, pošto su na drugoj strani oni kojima su zločini nad Srbima "lična biografija kojom su došli na pozicije".

- Mi tražimo da s enašim organima omogući da nesmetano sprovedu istragu - ponovio je on i dodao da će Srbija ići do kraja, dok ne budu pronađeni oni koji su ubili Olivera Ivanovića.

On je optužio međunarodnu zajednicu da nije sprečila pravljenje atmosfere koja je i dovela do ovog teškog zločina.

Jevtić je naglasio da je ovo najgori trenutak za Srbe na kosovu od martovskog pogroma 2004. godine.

- Zato je važno, i zbog Ivanovićeve poridice i svih nas koji tamo živimo, da se građani osećaju sigurno. Mora se učiniti sve da se građani osećaju sigurno. Ako se Ivanović osećao nesigurno, vlasti su morale da učine sve da ga zaštite - rekao je on.

Jevtić je rekao da veliki deo javnosti među političarima na Kosovu veoma ružno komentariše ubistvo Olivera Ivanovića.

- Albanci napadaju i pokušavaju da prebace loptu u srpsko dvorište, što se i moglo očekivati, ali je odvratno da se isto to radi i u Beogradu - rekao je on.

Pogledajte bonus video:

Šutanovac o Srpskoj listi koja je DS i Ivanovića nazval "antisrpskom" koalicijom

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.