Vučić: Realnost oko Kosova nije onakva kakva nam se dopada, ali nije izgubljeno!
Foto: Printscreen/RTS

upitnik na rts-u

Vučić: Realnost oko Kosova nije onakva kakva nam se dopada, ali nije izgubljeno!

On je dodao da Kosovo neće ući u UN, osim ako Srbija ne bude zadovoljna nečim

Objavljeno: 22:10h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da "hoće Srbima da kaže da realnost oko Kosova nije onakva kakva nam se dopada, ali da je izgubljeno, ne bi se ovoliko borio za njega".

- Moramo da pogledamo sebe u oči i da kažemo šta je realno i šta možemo. Mene interesuje da učinim ono što je dobro za naš narod. Unutrašnji dijalog o Kosovu već uveliko traje i veoma sam zadovoljan time. Mislim da će vlada da preuzme taj logistički deo, da skupi sve koje treba, da se razgovara sa njima. Mislim na profesore, stranke, crkva, nevladin sektor, skupština...važno je da pokušamo da rešimo odnose Srba i Albanaca jednom zauvek. Nisam siguran da ćemo imati snage za to, ali moramo pokušati - rekao je on i dodao da Kosovo neće ući u UN, osim ako Srbija ne bude zadovoljna nečim, a "mi ne možemo da budemo zadovoljni traženjem priznanja Kosova".

- Ništa ne bih dodao, ni oduzeo kada je u pitanju ono što sam govorio u UN. Neće Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo da budemo zadovoljni ako hoće da priznamo Kosovo - rekao je Vučić.

Govoreći o Srbima na Kosovu, on je naveo da oni žive teško.

- Najveći problem je sa prognanicima, ne dozvoljavaju im da se vrate tamo, kao što je bio sa Mitrovićem. Ranije je bilo desetine mrtvih, sada ih nema. Nismo ni tim zadovoljni, ali učinjen je pomak. Nije sve mnogo gore nego pre. Nije dobro, mnogo mora da se radi, ali je stanje stabilizovano, ne gubimo rapidno stanovništvo, imamo veći natalitet - rekao je Vučić u emisiji "Upitnik" na RTS.

O Srpskoj listi, koja je dala podršku vladi Ramuša Haradinaja, Vučić navodi da su primedbe veoma licemerne. - Isto tako bio bi kritikovan i dogovor sa Samoopredeljenjem, koje zagovara Veliku Albaniju, ili da čekamo sledeće izbore sa zalogom od šest do osam odsto srpskog stanovništva na KiM - dodao je on. Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podržava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti. - U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, već zato što sam obišao svako selo - naveo je predsednik.

Šta god da uradite nije dobro jer niko neće da se pogleda u ogledalo, kaže Vučić.

Vučić je rekao da unutrašnji dijalog o KiM uveliko traje i da je spreman da sasluša sve aktere, dodajući da će vlada preuzeti logistički deo dijaloga. Govoreći o poseti Njujorku, gde je govorio pred Generalnom skupštinom UN, naveo je da je situacija u svetu zamršena i da “ne pamti kada je ovako komplikovana bila“. - Neko je u UN rekao da pomalo liči na ludu kuću, ne mogu da se saglasim sa tim, ali stvari jesu zamršene. Najvažnije da se mi ne nađemo u tom kovitlacu, da sačuvamo Srbiju u mirnoj luci - rekao je on. - Što se tiče Uneska uspeli smo mnogo, a što se tiče Interpola - Kina im nije dala vize za ulazak u Kinu na sastanak Interpola jer su podneli zahtev kao država Kosova, a Kina tu državu ne priznaje - kazao je Vučić.

On je naveo i da će Srbija biti "snažnija nego ikada za neki dan", spomenuvši ruske "migove", ruske i srpske tenkove.... - Vi ste jaki onoliko koliko ste u stanju da sačuvate svoju otadžbinu, da nikoga ne napadate. Vaša snaga ne može biti u aroganciji, već u ekonomiji ali morate da imate i odbrambenu moć - istakao je.

(Espreso.co.rs / Blic.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.