VUČIĆ: Ujedinjenje Kosova i Albanije ostaje u domenu želja, molim da se ne izlazi u javnost sa takvim izjavama
Foto: Fonet

premijer odgovorio

VUČIĆ: Ujedinjenje Kosova i Albanije ostaje u domenu želja, molim da se ne izlazi u javnost sa takvim izjavama

- Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije - rekao je Vučić
Objavljeno: 14:08h

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa takvim izjavama, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

Ovo je bilo reagovanje premijera Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Vučić je rekao da takve izjave ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima, i dodao da je "svima jasno da se to neće dogoditi, bez obzira na nečije želje".

- Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije - rekao je on u vezi izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Vučić je na konferenciji za novinare pričao i o ekonomiji.

foto: Beta

On je saopštio da ni u aprilu neće biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

On je relap da na današnji dan budžet ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.

- Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca - objasnio je premijer.

On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije, ali i plate vojnika i policajaca, kao i u javnom sektoru i javnoj upravi.

Rekao je i da je u planu povećanje penzija, ali dodao da je jedan odsto povećanja penzija 40 miliona evra.

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu "direktnu investicionu injekciju" od 43 miliona evra iz republicckog budžeta, najavio je Vučić.

Od njih se očekuje da unaprede svoje poslovanje i sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. povećaju na 750 miliona evra.

Kako je dodao, Zastava oružje iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, Prva petoletka iz Trstenika 3,5 miliona evra, Teleoptik iz Zemuna 6,8 miliona evra, Sloboda iz Čačka dva miliona, "Milan Blagojević" iz Lučana 4,4 miliona evra.

Vučić je rekao da nije zadovoljan rastom od tri odsto, jer je Srbiji potreban rast veći od 4, 5 odsto kako bismo pristizali zemlje Evropske unije.

On je rekao i da je "državna kasa pod "punom kontrolom" i da protesti ne mogu da je ugroze.

- Zauzimanje državne kase, niko ništa ne može da zauzme, u ovoj zemlji se demokratskim putem ostvaruju prava, tu nema velike filozofije - rekao je Vučić.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.