EDI RAMA OTVORIO KARTE: Ujedinjenje Albanije i Kosova je REALNA OPCIJA!
Foto: Filip Plavčić

"ako nema mesta u EU"

EDI RAMA OTVORIO KARTE: Ujedinjenje Albanije i Kosova je REALNA OPCIJA!

- Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode - rekao je Rama
Objavljeno: 10:26h

Edi Rama, premijer Albanije, rekao je za "Politiko" da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi - ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi, prenosi B92.

Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je rekao da to "nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU".

- Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode - rekao je Rama.

Rama smatra da bi "svima na Balkanu EU trebalo da bude cilj, ali da ukoliko za to ne postoji nada treba razmišljati o malim unijama". On je upozorio da bi Evropa doživela "noćnu moru" ukoliko Balkan "poludi" ako ne bude proširenja Unije, i da bi region postao "siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Evropske unije", što bi dovelo do destabilizacije čitave Evrope. - Postoji problem u razumevanju, nedostatak vizije i neshvatanje da regionu jeste potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban region. Kako unija može da bude sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može da dozvoli da njeno srce bude siva zona. To je besmislica i kada govorimo o bezbednosti i sigurnosti - rekao je Rama i dodao da, pored svih kriza, ne vidi novi rat kao prvi scenario. - Vi u Evropi imate generaciju koja nije videla rat. Mi na Balkanu jesmo, videli smo ratove, znamo šta to znači. Posetio sam Beograd 68 godina nakon poslednje posete albanskog premijera. Moj kolega Aleksandar Vučić je ovde došao po prvi put. To je pokazatelj koliko se stvari pomeraju u dobrom pravcu i to zbog Evrope. Ali ako ta evropska magija izbledi, verujte mi, stvari bi mogle da postanu mnogo loše - rekao je Rama.

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.