PETRONIJEVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI U IME RADOIČIĆA: Došli smo da ohrabrimo SRPSKI NAROD
Goran Petronijević, Foto: Printscreen/Video Plus

obraćanje

PETRONIJEVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI U IME RADOIČIĆA: Došli smo da ohrabrimo SRPSKI NAROD

Obaveštavam sve, od Kurtija do njegovih inostranih pomagača, da sam obavio sam sve logističke pripreme, i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom, i nisam o tome obaveštavao nikoga, rekao je Radoičić

Objavljeno: 14:25h

Advokat Goran Petronijević, punomoćnik Milana Radoičića, govori na konferenciji u Media centru u Beogradu, gde čita obraćanje javnosti svog klijenta.

- Ja Milan Radoičić, rođen u Peći na KiM, u Republici Srbiji, zbog spekulacija koje su se pojavile ovim putem, obaveštavam javnost da sam sa svojim sunarodnicima sa KiM, došao na sever Kosova u predelu sela Banjska. Došli smo da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je teroru stalno izložen, i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu KiM. Obaveštavam sve, od Kurtija do njegovih inostranih pomagača, da sam obavio sam sve logističke pripreme, i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom, i nisam o tome obaveštavao nikoga iz Beograda - pročitao je Petronijević.

On je pročitao Radojičićeve reči da su ranije verovali da će Kfor zaštititi Srbe, ali da druga strana nije shvatila smirivanje situacije kao dobru volju.

- Iz dana u dan su se pojačavale akcije prištinskih organa, pucali su u civile, zastrašivali srpski narod... Sve metode otpora koje su primenjivane nisu olakšale položaj Srba, već su pojačale teror. Kosovo i Metohija su moja zemlja i moja kuća, a nasilno hoće da ga otmu sa ciljem da etnički očiste Kosovo. Zato smo bili prinuđeni da preduzmemo akciju, i da skrenemo pažnju prištinskom režimo i međunarodnoj zajednici da Kurtijev teror nećemo trpeti. Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj, u kom su živote izgubila naša trojica braće heroja - pročitao je Petronijević.

Neka svima bude jasno da nismo teroristi, već borci za slobodu, pročitao je advokat.

- Moj povratak na Kosovo nije imao nikakve veze sa političkim angažmanom, i ovim obaveštavam da sam podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. Spreman sam da se odazovem pozivu srpskih organa - rekao je Petronijević.

Goran Petronijević
Goran Petronijevićfoto: Printscreen/Video Plus

Što se tiče snimka, Petronijević nije hteo da daje nikakve sudove o tome, a što se tiče zdravstvenog stanja, advokat ističe da Radoičić nije bio ranjen i nije bio na VMA.

- Ako dođe do razgovora sa nadležnim organima, smatram da on apsolutno nema potrebe da razgovara sa bilo kime i da mu postavljaju bilo kakvo pitanje. KiM su sastavni deo Srbije, na severu Kosova i Metohije borave specijalne jedinice tzv. Kosovske policije, koje tu ne mogu da borave. Ako je ko nelegalno bio naoružan na KiM, to su jedinice Kurtijeve policije, i još nekakve paravojne formacije. Ja smatram da na strani ni Radoičića niti drugih nema nikakve odgovornosti - rekao je on, i kaže da ostaje da se vidi šta će preduzeti nadležni organi.

Petronijević je ponovio da nije bio u Banjskoj, i da ne zna detalje niti kako je došlo do pucnjave.

- Kosovski policajac je stradao od eksplozije, a ne od metka. A ta eksplozija nije bila namenjena ni njemu, ni bilo kome drugom - rekao je advokat.

On dodaje da je problem samoorganizovanja i preuzmanja pravde u svoje ruke nije dobar, već je u pitanju očajnički potez.

- Takvi potezi uslede nakon neaktivnosti svih onih koji su zaduženi da održe mir. Ovo je pre svega usmereno ka KFOR-u, kao i prema EU koja je garant primene Briselskih sporazuma. Oni nisu preduzeli ništa. Mi svi znamo da specijalne jedinice ne smeju da dolaze na sever, izuzev kada im KFOR da odobrenje. To već duže vreme ne važi, jer sve što Srbi moraju da rade, ne važi za druge. Ti dupli standardi su doveli do bezizlazne pozicije. Kada su 1804. godine dahije počele da hapse i ubijaju prvake Srba, desio se ustanak - kaže Petronijević.

Najbolje bi bilo da se sve rešava mirnim putem, ali videli ste da postoje nesuglasice između mog klijenta i političkih predstavnika Srpske liste i Beograda, rekao je advokat Petronijević.

- Pogledajte snimke šta rade danas tamo. Borna kola su ispred obdaništa, i sve je pod pojačanom represijom. Priština kontinuirano ne poštuje međunarodne sporazume. Ja nemam razloga da branim Milana Radoičića, a ako dođe do toga, o tom potom - kaže on.

Advokat je rekao da nema informacije da je pokrenut postupak protiv Radoičića i momaka koji su bili u Banjskoj.

- Maltretiraju porodice poginulih, po pitanju predaje njihovih leševa. Jedan od poginulih nema bliže srodnike, pa su tražili da supruga dovodi dete da bi mu uzeli analizu, da se potvrdi nešto što je evidentno. A to je da je supruga rekla da je to njen muž. U ovoj situaciji treba insistirati na nekoj vrsti smirivanja. Nema mesta vođenju nikakvog postupka, a ako do toga dođe mi ćemo reagovati - kaže Petronijević.

KFOR mora da se angažuje, jer je situacija rovita i može da eskalira, dodaje on.

- Nije Milan Radoičić jedan, mnogo je Milana Radoičića dole. Prištinski organi nisu dozvolili čak ni EULEKS-u da njihovi stručnjaci prisustvuju obdukciji stradalih. Prema tome, neka saznanja idu ka tome da dvojica od ove trojice nisu stradali na regularan način, u borbenom obračunu. Već da je jedan streljan nakon predaje, a drugi overen. Tragovi mogu da se nađu sa dobrom analizom, međutim Priština ne dozvoljava ni da međunarodni eksperti prisustvuju tome. Postoji sumnja da se nešto vrlo ozbiljno prikriva - rekao je advokat.

Na pitanje kako da mi razumemo odluku Milana Radoičića, budući da Srbi sa severa KiM nisu znali da šta će da se dogodi, on je kazao da to govori u prilog činjenici da je Radoičić sam doneo odluku za ovakav vid otpora.

- On je jasno rekao da se sa time mnogi Srbi nisu slagali. Ali po meni ne postoji nijedan drugi motiv, već je u pitanju iznuđeni potez - kaže advokat.

Bonus video:

05:16

Advokat Milan Radoičić

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.