"STEFAN IZA SEBE OSTAVIO TRI MALE ĆERKICE, RANJEN MU JE I BRAT": Zvečanci POTRESENI zbog ubistva Srba na Kosovu
Jedan od ubijenih Srba, Foto: Društvene mreže

TUGA

"STEFAN IZA SEBE OSTAVIO TRI MALE ĆERKICE, RANJEN MU JE I BRAT": Zvečanci POTRESENI zbog ubistva Srba na Kosovu

Njihova tela su u kapeli Univerzitetskog centra u Prištini gde će se raditi obdukcija

Objavljeno:

U vatrenom obračunu sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj stradala su najmanje četvorica naših sunarodnika, a među njima su Ivan Milenković i Bojan Mijailović iz Leposavića, kao i Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana.

Šok, neverica, ali pre svega strah, revolt i tuga zbog gubitaka ljudskih života. Ovako se juče moglo opisati stanje među Srbima na severu zbog događaja u Banjskoj. A do ovog naselja u opštini Zvečan sa magistralnog puta Mitrovica-Leposavić i tokom jučerašnjeg dana do popodnevnih sati ulazak nije bio dozvoljen. Osim tzv. kosovskim specijalcima, koji su sporadično sa blindiranim vozilima odlazili ka naselju sa magistrale ali i automobilima rođaka žena iz Goraždevca koje su bile smeštene u hotelu u Rajskoj Banji.

Prilaz manastiru nije bio moguć, a pripadnici tzv. kosovske policije s dugim cevima bili su gotovo na svakom koraku duž deonice puta od Mitrovice do Leposavića. U samom Leposaviću, osim ispred Opštine gde Srbi četvrti mesec protestuju zbog jednostranih akcija i terora koji nad njima sprovodi Kurtijev režim, ljudi gotovo da se ne mogu videti na ulicama. Bukvalno samo šapatom prepričavaju da su dvojica ovdašnjih Srba ubijena. Imaju samo reči hvale za Igora Milenkovića (50), oca dvoje dece, koji je vozio sanitet u KBC Kosovska Mitrovica i za mlađanog Bojana Mijailovića.

Ubijeni Srbi
Ubijeni Srbifoto: INSTAGRAM/SCREENSHOT/BUNT_CG, FACEBOOK/РАДА Б.

Žali narod i Stefana Nedeljkovića, sina poznatog zvečanskog privrednika.

- Ovo je zaista tragedija, mladi životi su oduzeti zbog nepravde i terora koji više nismo mogli da trpimo. A pogotovu oni mladi, željni samo da žive slobodno, da su svoji na svome. Stefan iz Zvečana je otac troje dece, tri maloletne devojčice i iz imućne je porodice, a u napadu mu je ranjen i rođeni brat - pričaju Zvečanci.

Kako su se našli u Banjskoj, to je pitanje koje će ubijeni Srbi sa sobom odneti u grob. Njihova tela su u kapeli Univerzitetskog centra u Prištini gde će se raditi obdukcija.

- Niko od rodbine još nema snage da ode po njih - kaže rođaka jednog od ubijenih.

Prištinski tužilac Naim Abazi saopštio je da je pronađeno telo još jednog Srbina, na kilometar i po od mesta sukoba i da je identifikacija u toku. Do ranih popodnevnih sati prilaz Banjskoj nije bio dozvoljen, a kako se saznaje, hodočasnici iz Novog Sada, koji su se u nedelju ujutru zatekli u manastiru, i dalje su bili u svetinji očekujući da daju izjave policiji kako bi nastavili put centralne Srbije.

Prelazi Jarinje i Brnjak i juče su bili zatvoreni za saobraćaj iz pravca centralne Srbije, dok je izlaz sa Kosmeta bio moguć. Na samom skretanju za Banjsku, pored specijalaca ROSU bile su broje novinarske ekipe, očekujući da se omogući odlazak do manastira i samog naselja u kojem su istragu obavljali i forenzičari iz Prištine.

- Pošto ni kamionu sa hlebom nije bio dozvoljen dolazak do sela, ostali smo bez hleba - priča jedan meštanin.

Bonus video:

01:56

Meštane Banjske pretresaju specijalci

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.